Първан Симеонов: БСП е с ключова роля да решава кой да управлява страната

“Получава се нещо много интересно – стотина мандата за ГЕРБ и ДПС, безспорното статукво, стотина мандата за “Продължаваме промяната”, ИТН и ДБ, и посредата остава БСП с около 40 мандата. Което означава, че в този баланс промяната-статукво, БСП, която е някакси и промяна, и статукво, бидейки най-старата партия и в същото време основна опозиционна на ГЕРБ дълго време, може да решава кой да управлява страната. В един от най-тежките за БСП периоди въобще, тя се оказва с най-ключова роля засега.” Това коментира пред Нова телевизия социологът от „Галъп интернешънъл“ Първан Симеонов.

Ако парламентарните избори бяха в средата на октомври, моментната снимка на електоралните нагласи щеше да изглежда така: за ГЕРБ-СДС биха гласували 22,5% от гласуващите, за БСП – 15,1%, за „Продължаваме промяната“ – 13,4%, за „Има такъв народ“ – 12,2%, за „Демократична България“ – 11,2%, за ДПС – 10,8%. Това са и сигурните от днешна гледна точка формации в следващия парламент. Близо до бариерата е и „Изправи се.БГ! Ние идваме!“ – с 3,7%. Под бариерата личат също „Възраждане“ и ВМРО, съответно с 2,9% и 2,3%. Останалите гласове биха отишли при други формации.

„Румен Радев е на ръба да има подкрепа, която би дала възможност за победа на първи тур. Само че за такава победа се иска и активност”, коментира пред Нова телевизия политологът Първан Симеонов от „Галъп интернешънъл“.

„Събитията от последните дни обаче може би ще направят така, че да има и втори тур, където Радев също е с добри позиции, но няма да му е толкова лесно. Но все пак е рано за такива прогнози”, добави той.

Ако изборите за президент и вицепрезидент бяха проведени миналата неделя, за Румен Радев биха гласували 51,2% от гласуващите, за Анастас Герджиков – 22,5%, за Мустафа Карадайъ – 7,9%, за Лозан Панов – 6,2%. Сред останалите кандидати личат най-вече Костадин Костадинов – 3,1%, Милен Михов – 1,6%, Веселин Марешки – 1,1%. С „Не подкрепям никого“ биха гласували 2,7%. Останалите се разпределят сред други кандидати. Сред тях личат Волен Сидеров, Валери Симеонов и др. Това сочат данните са от изследване на „Галъп интернешънъл болкан“ за БНР, проведено лице в лице с таблети, сред 1009 пълнолетни българи, в периода 10-17 октомври. То не отчита събитията от последните дни.

„По традиция ДПС има мобилизирана подкрепа. Част от подкрепата за Панов пък е колеблива и защото западно-либералното пространство е малко по-индивидуалистично, и защото Румен Радев заема част от тази подкрепа”, смята Симеонов.

Гласове

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram