Проф. Радка Аргирова: Отиваме към локдаун

”Много съм огорчена. Участвам като експерт в срещите на МОН с учителите относно ваксинацията. Даваме всичко от себе си, за да им обясним и въпреки това получавам въпроси като „ колко пари ви плащат, за да говорите лъжи“ или „колко време още ще говорите за тези ваксини, които са вода“. Това са учители, които учат нашите деца, трябва да се прояви разум и разбираме.

Ваксините срещу COVID са достатъчно проучени“, това заяви пред NOVA NEWS вирусологът проф. Радка Аргирова.


Тя уверява, че действително се процедира така при децата – тестовете трябва да се правят на 48 часа. Причината е, че те много бързо предават вируса.


„Знам, че тестовете-близалки много се използват на Запад. Би трябвало да имат същата достоверност като другите тестове“, допълни тя.


Вирусологът смята, че цифрите на новозаразените са ужасяващи.


„Очертаваме се като огнище за Европа, което може да е постоянно, но и извор на нови мутации, защото вирусът намира възприемчиво население. Действително отиваме към локдаун, но нека да е поне 14 дни след въвеждането на последната мярка, за да видим дали няма да имаме спад на новозаразените“, съветва проф. Аргирова.


Според нея към „зеления сертификат“ трябва да се въведат още мерки.


„Трябва да се направи нещо допълнително за хората с антитела. Може да се въведе двукратно изследване на определен период – на всеки два месеца например. Така ще се види дали броят на антитела е спаднал. Ако не е, хората могат да бъдат върнати на работа. Не всички антитела са еднакво протектиращи и невинаги можем да знаем колко са“, обясни вирусологът.

Фрог нюз

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram