Проф. Нейкова: Политиците са един от генераторите на фалшиви новини

Голяма част от източниците на темите за вътрешната политика се оказват профилите на премиера Бойко Борисов и на президента Румен Радев. Това заяви пред Телевизия Евроком проф. Мария Нейкова, преподавател във Факултета по журналистика и масови комуникации на Софийския университет „Св. Климент Охридски”.

Тя допълни, че редица изследвания показват, че политиците са един от големите генератори на фалшиви новини.


Според нея се е разпаднало общественото поле за дискусии, като в момента всеки ще вярва на партията, за която е решил да гласува.


„Не бива да забравяме, че обстановката е такава, че подозренията за ниска избирателна активност са много реални. Ние всъщност не знаем какво ще се случи 4 април“, добави тя.


Проф. Нейкова припомни, че „Да, България“ съобщи за коментари на тролове под нейни постове и допълни, че е трудно да се намери решение на този проблем:


„Доказано е в самото видео, че тези профили са напълно фалшиви, но те повтарят едни и същи опорки по модела на капката – като капнеш 100 пъти, трима души са се убедили“.

„Имаме комплекс от сложни въпроси за решаване – какво е свободата на словото, кога ще бъдат регулирани тези технологични медийни гиганти като „Туитър“ и „Фейсбук“, добави тя.

Фрог

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram