Проф. д-р Ива Христова: Заболяемостта нараства и то очаквано във всички области на страната


Заболяемостта нараства и то очаквано във всички области на страната. Някак катерим към пика на вълната и следваме тенденциите, които са в цяла Европа. Това каза за БНР проф. д-р Ива Христова, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

Теоретично пикът на лятната вълна на коронавируса в България се очаква в края на август. „Трудно е да се прогнозира, кога ще е пикът. Следим много внимателно налагането на варианта ВА.5, защото до голяма степен този подвариант ще ни ориентира за приближаването към пика“, каза проф. д-р Ива Христова.

„Хубавото е, че този пети подвариант на варианта „Омикрон“ си запазва способността да предизвика не толкова тежки заболявания. Много по-редки са вирусните пневмонии, които протичаха тежко и бяха основна причина за хоспитализациите в интензивни сектори. Докато сега протича по-леко – с болки в гърлото, хрема, неразположение, повишена температура около 37,5 до 38,5. Боледуването може да мине и със стомашно-чревни проблеми. Последните данни от геномното секвениране в Националния център по заразни и паразитни болести за първата седмица на юли показва 68.4% и всъщност има много бързо нарастване на дяла на BA.5. Очакваме тази тенденция да се засилва до края на юли“, допълни още проф. Христова.

Според проф. Христова най-добрата защита е ваксинацията.

„В момента в страната има достатъчно количество и РНК ваксини, като продължаваме да получаваме и нови количества. Трябва още при надигаща се вълна да направим бустера, ако не сме правили през последните шест месеца. Има и един друг феномен, тъй като се очакват адаптирани ваксини, т.е. включващи изходния щам Омикрон и за тях се доказа, че в пъти предпазват по-добре. Има една тенденция на изчакване, да дойдат тези ваксини, за да се направи бустерът. Те ще дойдат най-рано през септември или октомври. Тогава ще е минал пикът на тази вълна, т.е. ще има доста хора, които няма да бъдат предпазени“, заяви проф. Христова./КРОСС/

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram