Проф. Дарина Григорова: Историята винаги е била политизирана, Европа има грехове

”Историята винаги е била политизирана и това е неизбежно. Не случайна е приказката, че историята се пише от победителите. Но не само от тях”. Това каза пред БНР историкът проф. Дарина Григорова, преподавател в СУ ”Св. Климент Охридски”.

В контекста на историческата дата 9-и май и различния прочит на събитията, свързани с края на Втората световна война, проф. Григорова заяви: „Победителите са основно съветските войни, заедно със съюзниците. Това в момента е част от продължението на Студената война, която се трансформира. И то се ожесточи постепенно след 1991-ва година,т.е. от разпадането на Съветския съюз започна тази тенденция и най-вече от средата на 90-те години и постепенно ескалира и няма да спре. Разчита се на невежеството и на новите поколения, които живеят повече виртуално, и за тях 20-и век изглежда като праистория“.


По думите ѝ в Източна Европа и в Русия споменът е много по-различен и колкото и да има опити за изкривяване – те са дори в терминологията, преди всичко: „Размива се участието на съветската армия и се говори за съюзнически сили, накрая ще отпаднат и червеноармейците. Фиксира се върху битки, които не са съществени. Това е непрекъснат фон. Но ми се струва, че тази примитивна пропаганда едва ли ще има сериозни резултати. Тя отблъсква“.


Проф. Дарина Григорова коментира декларацията от САЩ и 9 страни от Централна и Източна Европа, сред които и България, в която разкритикуваха Русия за опит да фалшифицира историята. Държавният секретар на САЩ Майк Помпейо и външните министри на 9-те страни заявиха по повод на 75-годишнината от края на Втората световна война, че победата на съюзниците не е донесла свобода на цяла Европа: „На 8-и в Берлин капитулира нацистка Германия, 9-и май е по московско време. И тук веднага задавам въпрос: „Аушвиц къде се намира? От кой е освободен?“. Това е в Източна Европа – „Освиенцим“, освободен от червената армия, няма нито един съюзник. Това за щастие самите евреи го помнят. Но е показателно, че западноевропейците искат да го забравят с помощта на източноевропейските външни министри“.


Според нея трябва да се зададе въпрос към министърът на външните работи на Чехия: „Защо той не се спомня за Мюнхен 1938-а година, когато Западна Европа дарява Чехословакия на нацистка Германия, Полша и Унгария?“. По думите ѝ това въобще не се помни.


Проф. Григорова посочи, че Европа има много грехове, защото нацизмът се ражда в нейното сърце. „И тази толерантност към нацизма не е случайна“, уточни тя.


По думите ѝ за военни действия трябва да говорят експерти, а не да се слиза на нивото на пропагандата с „примитивни“ твърдения.

Фрог нюз

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram