Проф. Даниел Вълчев: Дебатът не е за нова Конституция, а да довърши ли ГЕРБ мандата си

„В момента няма дебат за нова Конституция, а има един-единствен дебат за това дали правителството и Бойко Борисов ще разберат, че легитимността им е твърде ниска и ще подадат оставка, или ще намерят първи, втори, трети, пети вариант, за да си довършат мандата“. Този коментар направи пред БНР проф. Даниел Вълчев, декан на Юридическия факултет на Софийския университет и бивш министър на образованието, по повод предложения от ГЕРБ проект за нова Конституция.

По думите му въпросът е чисто политически и в него няма нищо правно:

„Такъв дебат изобщо не е бил откриван, а и не трябва да бъде откриван, защото измества основния въпрос. Всеки, който макар и за кратко е отворил този проект за Конституция, си дава сметка, че това е нещо нескопосано“.

Според проф. Вълчев писането на Конституция не е свещен акт:

„Конституциите идват, за да запечатат, да придадат институционална и правна форма на един политически процес, който вече е консумиран. Това не е чертеж, по който ще се развива обществото, а е снимка на вече промененото общество. Аз не мисля, че в България нещо кой знае колко се е променило, за да имаме нужда от нова Конституция“.

В предаването „12+4“ проф. Вълчев изрази песимизъм, че пред премиера Борисов има много варианти за излизане от ситуацията.

„В това, че ГЕРБ внесоха нов проект за Конституция има и нещо хубаво, то е, че ние разбрахме, че г-н Борисов знае, че в България има Конституция, защото той нито ходи на парламентарен контрол, нито участва във вотовете на недоверие. Нито има каквато и да е отчетност, която е характерна за този тип конституционни модели, какъвто отдавна е нашият,“ коментира той./Епицентър

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram