Проф. Герджиков: Слави Трифонов и Бойко Борисов са един типаж

Давам висока оценка на служебния кабинет, свършиха много работа. Бих се радвал те да се задържат. Те не служат на партия или на президента, а на България. Голяма част от обществото одобряват кабинета.

Това заяви пред БНТ бившият служебен премиер проф. Огнян Герджиков.

„Все още не се знае от къде ще дойде подкрепата. Огромна част от предложените имена са съвсем непознати, хубаво е те да имат бекграунд. Хубаво, е че голяма част от предложените министри са юристи“, каза още професорът.

Ради Найденов е изключително попадение за външен министър – професионалист, разкри проф. Герджиков.

Не всеки може да изпълнява качествено дадена политическа линия. Съветниците са по-важни и от министрите, трябва добър екип, коментира бившият служебен премиер.

Бившият служебен премиер не смее да прогнозира какво точно ще се случи с бъдещето на 46-тото Народно събрание и правителството, предложено от „Има такъв народ“. Според него никак не е сигурно, че съставът на кабинета, предложен от формацията на Трифонов, ще бъде одобрен. 


„Има сериозни различия между така наречените „партии на протеста“ и „Има такъв народ“. Те действат по начин, по който не е действано сякаш досега и имат едно особено самочувствие, сякаш нямат 65 депутати, а 165. Огромна част от предложените имена са съвсем непознати.  А все пак трябва да има хора с биография. Хубавото е, че в предложения кабинет има немалко юристи, което е подходяща професия за хора, които се занимават с политика. Допреди 2-3 дни бях оптимист, но от няколко дни ми се струва, че тази вероятност е толкова крехка, че може да се счупи“, посочи още Герджиков.


Той заяви, че няма представа кой е наредил кабинета на ИТН. Очевидно е обаче, че има сблъсъци на интереси. 


Слави Трифонов и Бойко Борисов са един типаж. Вероятно здравословни проблеми въздържат лидера на ИТН от това да стане премиер, обясни проф. Огнян Герджиков.

„Имам чувството, че този парламент е малко по-култивиран и такъв, какъвто трябва да бъде“, разкри професорът.

„Много по-стабилна е конфигурацията, когато имаш едно мнозинство в НС. Малцинството е рисково занимание“, допълни бившият служебен премиер.

Нищо добро не чака ГЕРБ, ерата ГЕРБ си отива“, завърши проф. Огнян Герджиков.

ГЕРБ ще бъдат държани извън властта. Те все още са силни, но нямат съюзници и са сами. Загубиха изборите, макар и с малко. Не виждам бъдещето им да е много блестящо. Всичко може да се случи при нови избори, но смятам, че за добро или лошо ерата “ГЕРБ” си отива.

По думите му 99.9% е сигурно, че третият мандат би отишъл при БСП.  


„Те имат готова формула служебният кабинет да бъде направен редовен. Защо това да е измиване на ръцете? Този служебен кабинет в общи линии работи чудесно. Те виждат, че кабинетът в момента е много добър. Защо тези министри да не се съгласят да влязат в редовен кабинет на левицата? Те в крайна сметка служат на България, не на президента, не на БСП“, коментира още Герджиков. 


По думите му ролята на президента е излязла на преден план, но Герджиков определи като нелепи твърденията, че вървим към президентска република. 


„То не става така. Иска се ревизия на Конституцията. Различно е от това, което се случва в момента. Качествен ли е кабинетът? Както разбирам, голяма част от българския народ го одобрява. Не съм срещал такова одобрение за последните 30 г.“, коментира още проф. Герджиков.

Източник: Епицентър

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram