Проф. Георги Лозанов: Надига се голяма воля за възмездие, управляващите са обект на мощен гняв


„Реалният конфликт не е между партиите, а между формациите и журналистите. Властта винаги се опитва да ги поставя в някаква зависимост. Журналистите са истинският коректив, но в България тази хватка не може да се приложи. Неслучайно сме на 112-о място по свобода на словото”.

Това заяви медийният експерт проф. Георги Лозанов пред BGonAir.

„Имаме една дълбока държава. Взимат се решения далеч от публичния спектър. Журналистиката е безпомощна, защото отразява събитията, които са видими. Тя все повече е изолирана и няма чуваемост в социалния диалог. Политиците смятат, че като говорят през социалните мрежи без журналисти, са по-убедителни. Това обаче е обидно, защото не дават право на аудиторията да участва във взимането на решения и да възрази. Всички управляващи са били обект на мощен гняв и на протестен вот след падане от власт. Надига се голяма воля за възмездие, но в същото време трябва да дойде някой друг на власт.

Народното събрание е блокирано, защото темата за възмездието е водеща. Работа на съдебната власт е да казва кое е престъпление, а не на политиците. В момента парламентът е медия и съд, но не и политическа институция.

Политиците дезертираха от своята работа. Четвъртата власт не пречи на останалите три. Тя е на гражданите, на аудиторията. Свободата на словото не е в свободата на говорещите, а на пишещите”, каза още проф. Лозанов.

Източник: Епицентър

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram