Проф. Велислав Минеков: Ако има единство, шайката е обречена и агонията ще приключи

Шайката е обречена, бедата е че това ще продължи с агония. Повече правителство на Борисов няма да има. Ако има единство агонията може да приключи до края на годината, заяви проф. Велислав Минеков.

Само едно нещо може и трябва да се случи в този кратък период – дано на тези политически лидери им влезе в главата – незабавна промяна на изборния закон и незабавно въвеждане на дистанционното гласуване. Ако това стане ще имаме шанс да оцелеем срещу тази шайка, хунта, категоричен е професорът пред „Денят с Веселин Дремджиев“.

Скандалите и кражбите продължават всеки ден, но аз страдам от това, което става в партиите от извънпарламентарното пространство. Продължава една цинична война помежду им. Стрелбата е кървава и гнусна, смята той.


Прогнозите ми са в три варианта и са тревожни. При ниска активност има вероятност #ДБ и Изправи се.бг да не влязат в НС. Но ако населението е достатъчно взривено и реши да гласува ще имаме пълен комплект в парламента като забравим за т.нар. патриоти. Ако К.Нинова подаде ръка към ГЕРБ или ДПС, социалистите са обречени. Но дори ако Нинова реши да подаде ръка за ново правителство на другите, не е ясно дали ще има 20 нейни депутати, за да подкрепят това. А ако Нинова поиска в замяна да е министър-председател? А ако #Слави Трифонов реши да поиска той да бъде и да подаде ръка на другите? Тежко ще бъде, всеки ще трябва да реже живо месо от себе си. Но да приемем, че става нещо и се отричат от част от себе си и казват “Да, трябва да спасим държавата от мафията и след това ще бъдем зелени, сини, пембени”. Това обаче може да просъществува за много кратко време, обясни професорът.


Ще дам пример. След месец управление по линия на БСП казват – “какво става с Белене, трябва да го достроим”, а от дясното пространство се чува – “какво правим с лустрацията?”. И тогава крахът на правителството е неизбежен. Само едно нещо може и трябва да се случи в този кратък период – дано на тези политически лидери им влезе в главата – незабавна промяна на изборния закон и незабавно въвеждане на дистанционното гласуване. Ако това стане ще имаме шанс да оцелеем срещу тази шайка, хунта.


Една добра кандидатура от ГЕРБ за президентските избори би бил Спас Гърневски. Знам лица, които сега са сред управляващите, а преди това смениха 4 партии. Спомням си преди десетина години с госпожа социалната министърка Сачева как по радио Дарик добре ругаехме по персоната Борисов. Заедно ругаехме и то от сърце. Но човек се променя, нали? – коментира още той.

Фрог

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram