Проф. Валери Стефанов: Силовият модел на управление се рециклира, това е тревожно

„Ще бъде интересно как ще бъде разрешен този когнитивен дисонанс по отношение на част от партиите, които евентуално биха подкрепили новото правителство… Важно е да се осъзнае, че не става дума просто за управление на държава, а на държава в тежък колапс. Затова изборът на подходящите хора е много важен. Не може да се повери управлението на една държава в ръцете на хора, които биха се страхували да работят или нямат нужната компетенция да го направят. Ситуацията е изключително кризисна“.

Това коментира пред БНР проф. Валери Стефанов, литературен историк и критик, преподавател в СУ „Св. Климент Охридски“.

По думите му силовият модел на управление се рециклира и това е тревожно:

„След като е „Има такъв народ“, да си зададем въпрос какъв народ има всъщност – има страхлив и отчаян народ, или храбър и готов за предизвикателствата. Отговорът на този въпрос ще зададе и отговорите на самите партии кого и как да подкрепят… Имаме народ в упадък, в депресия, в ценностна дезориентация, който е готов да следва мини спасители“.

В предаването „12+4“ проф. Стефанов допълни:

„Имаме ценностен провал на обществото. След като това общество не може да излъчи хора, които да го поведат и да му гарантират интелектуално ниво, историческа перспектива, очевидно проблемът не е само в партиите. Изход има, защото вярвам и познавам много хора, които са зрели и отговорни, с друга мяра за култура. Когато те решат, че тази България заслужава тяхното усилие, тогава вероятно ще имаме позитивно решение. Вярвам в ресурсите на българския народ“.

Източник: Епицентър

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram