Проф. Ангелов: Извънредната епидемична обстановка се удължава до края на май

С един месец ще се удължи действието на извънредната епидемична обстановка и тя ще остане в сила до края на май, обяви здравният министър в оставка Костадин Ангелов, като допълни, че ако има следващо правителство, то ще може да ревизира това решение.

„Мерките трябва да продължат. Аз лично смятам, че извънредното положение трябва да продължи, доц. Кунчев входира доклад, с който се иска да се удължи с още месец. Мерките, които се взимат за Великденските празници, ще ви бъдат съобщени. Ще ги обсъдим още веднъж с доц. Кунчев и ще вземем решение кое да остане, кое разхлабено или затегнато“, обясни той.

България излиза от третата вълна на COVID-19. Успяхме да постигнем това което си бяхме поставили като цел. Няма нито една червена зона в страната. Това каза проф. Костадин Ангелов по време на редовния брифинг на здравните власти.


Той благодари на всички български граждани, на всички, които си носиха маските и си стояха вкъщи; онези, които се водиха от разума. Проф. Ангелов благодари и на членовете на НОЩ.

Новите случаи на коронавирус у нас за изминалото денонощие са 2002 при направени 14 215 теста. Положителните проби са 14.02%.

Средната въраст на хоспитализираните българи е 55.

Общият брой на потвърдените случаи на заразяване с коронавируса у нас е 392 913. Активните случаи са 59 087. Общият брой на хоспитализираните пациенти с коронавирус е 8435. Пациентите в интензивни отделения са 786. Излекуваните за последното денонощие са 3935.Регистрирани са нови 100 смъртни случая. 15 618 са вече починалите след усложнения от коронавирус. Поставените ваксинни дози са общо 676 501, от които 19 168 за последното денонощие.

Наблюдава се по-тежко боледуване от Covid-19 по време на третата вълна, каза още здравният министър.

От „Пфайзер“ следващата седмица също се очакват доставки. „Модерна“ също ще доставя вече всяка седмица, а доставките там ще бъдат от по 36 000 седмично.

Освен това, ЕМА продължава работата по оценките на ваксините на “Новавак“ и “Кюървак“. Там се очаква да има решение към месец юни. През май пък ще има инспекция в Русия, за да се види как се произвежда ваксината „Спутник V“.

„Ние сме лекари до гроб! Политици или началници, те са до време. Дали ще продължим да даваме тези брифинги, много зависи какви ще бъдат решенията, взети от държавата. Ние ще си изпълним нашите ангажименти до момента, докато това трябва да бъде направено.

Да, д-р Симидчиев се обади с идеята да направим среща, на която да обсъдим важни въпроси. Тази среща ще се състои днес в комисията по здравеопазването. Ситуацията е много сериозна. Да, третата вълна ще отмине, но вирусът ще остане и много зависи какви решения ще се вземат и как ще се вземат.

Понякога сме изглеждали непоследователни, трудно сме били разбирани. Успяхме да се справим с първата, второта и сега с третата вълна. Много се говори, много мнения хвърчат. В нашето поле няма място за политика, касае се за живота и здравето на хората.

Вчера отидох в Народното събрание с ясна идея, залата ми се стори много по-разумна от предния път. В крайна сметка исках да дам ясен знак, че протягаме ръка към всички. Здравеопазването няма цвят, хората са си хора, имаме червена кръв, не сме благородници със синя кръв.

Днес ще имаме възможността да защитим всичко, което сме направили до момента. Ако се състави правителство, ще е много добре, защото ще можем да си починем. Платили сме висока лична цена. Ако това не случи, на ход е президентът. Решенията трябва да бъдат бързи. Ясно е, че вече замириса на избори и предизборните кампании започнаха преди да сме надживели предходната кампания. Нашият фронт е един, не можем да си позволяваме да лъкатушим“, отговори  проф. Ангелов.

Той сподели, че нито той, нито някой от щаба, е получавал предложение да се присъедини към евентуалния нов щаб, който може би ще се сформира в близките седмици.

„Ще обсъдим с доц. Кунчев и с колегите какви да бъдат мерките за Великден и какви указания да бъдат дадени“, заяви още проф. Ангелов. Той допълни, че в началото на другата седмица ще има и решение за хората, които влизат в страната ни и как ще става това.

„За зелените коридори, с центровете за ваксинация, максималният брой, които се допускат дневно, не надминава 5-6000 души. Разчитаме много и на личните лекари. Направи се възможност да бъдат заявявани количества чрез електронната система. МВР има възможност да предоставя автомобили, за да могат ваксините да стигнат до лекарите в отдалечените места. Защо мислим да отворим зелени коридори? Защото с темпа, максимумът без тях, е 20 000. Нашата цел е да достигнем 50 000 души ваксинарини на ден“, отговори на други въпроси проф. Костадин Ангелов.


„Цената на „Пфайзер“ не мога да коментирам, договорите са конфендициални, преговорите се водят от ЕК“, подчерта здравният министър в оставка.

„Всеки българин може да се ваксинира навсякъде, където реши. Няма забрана някой, който е ваксиниран на едно място, да се ваксинира с втората доза на друго място“, каза още проф. Ангелов.

„Българските мутации, хубавото е, че този вид вариант на вируса, се влияе от ваксините и хората могат да бъдат спокойни“, завърши здравният министър.

Източник: Епицентър

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram