Прокуратурата: Един от взривовете в „Арсенал“ има сходство с други три в заводи за боеприпаси у нас.

Единият от случаите е от 2020 г. в град Мъглиж, където е бил взривен склад за капсул-детонатори на „Арсенал“-Казанлък

И при четирите случая и до момента не са установени причините, довели до инцидентите. При взривовете няма загинали хора. Общото между тези случаи е, че продукцията, която е унищожена, е собственост на ЕМКО на оръжейния търговец Емилиян Гебрев и е била предвидена за износ в бивши съветски републики и Украйна. „В никой от случаите не е открита конкретна техническа неизправност или друга причина за възникването на пожарите. И при четирите случая унищожената продукция е била предназначена за износ за Грузия и Украйна“, допълни говорителят на главния прокурор.

„Дълги години е работено по случая, който ще бъде представен, в интерес на българската национална сигурност. Разбира се, като главен прокурор аз съм висш административен ръководител и не мога да давам указания и да се меся в работата на отделни магистрати. Но съм тук, за да ги окуража, и в частност колегите от Специализираната прокуратура и ДАНС да продължат да работят по същия начин в интерес на българската национална сигурност и на сигурността на нашите европейски партньори, и тези на българските граждани и общество“. Това каза в началото на брифинг на държавното обвинение главният прокурор Иван Гешев.

„Специализираната прокуратура осъществява ръководство и надзор върху досъдебно производство, за което е налице завишен медиен интерес. Осъзнавайки от една страна чувствителността на темата, а от друга надделяващия обществен интерес, наблюдаващите прокурори дадоха разрешение да бъдат огласени факти и обстоятелства по разследването“, каза административния ръководител на специализираната прокуратура Валентина Маджарова.

През последните 10 години са регистрирани редица случаи на взривове в складове и производствени помещения на заводи за утилизация на взривни вещества, производство на оръжие и боеприпаси. Прокуратурата, съвместно с ДАНС и главна дирекция „Жандармерия“, анализираха някои от случаите, при които се установи сходство в 4 от тях, заяви говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

„Първият е случай е от 12 ноември 2011 г. в с. Долни дол, когато е взривен склад на ЕМКО. Унищожено е значително количество боеприпаси и взривни вещества, предназначени за износ към Министерство на отбраната в Грузия. Установено е, че собственикът на търговските дружества, чиято продукция е била съхранявана в засегнатата база, е на българския оръжеен търговец Емилиян Гебрев“, каза тя.

Други два от случаите са от 2015 г. в с. Иганово, където е взривен склад за готова продукция на ВМЗ-Сопот. Част от унищожената продукция също е собственост на ЕМКО. На 31 май 2015 г. в сградата на Бившия институт по специална техника възниква пожар, следствие изгарят иззетите веществени доказателства по делото за взривовете във ВМЗ-Сопот, а пожарът не е възникнал от самозапалване“, посочи Милева.

Четвъртият случай е от 2020 г. в град Мъглиж, където е бил взривен склад за капсул-детонатори на „Арсенал“-Казанлък.

„В разследваните случаи има предхождащ пожар, като работната версия е, че целта на предизвикването на пожара е намиращите се наблизо хора да се оттеглят. Предполага се, че времевият период за гасене на пожарите е използван за задействане на зарядите“, посочи Сийка Милева. По думите ѝ категорично е установено, че задействането на зарядите е ставало дистанционно.https://www.facebook.com/plugins/video.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fbtvnews%2Fvideos%2F305439121234293%2F&show_text=0&width=560

И при четирите случая и до момента не са установени причините, довели до инцидентите. При взривовете няма загинали хора.

Общото между тези случаи е, че продукцията, която е унищожена, е собственост на ЕМКО на оръжейния търговец Емилиян Гебрев и е била предвидена за износ в бивши съветски републики и Украйна.

„В никой от случаите не е открита конкретна техническа неизправност или друга причина за възникването на пожарите. И при четирите случая унищожената продукция е била предназначена за износ за Грузия и Украйна“, допълни говорителят на главния прокурор.

Милева обяви, че е получена информация от международно сътрудничество, от което се прави предположение за взаимовръзка между взривовете у нас, опитите за отравяне на трима български граждани и тежки престъпления на чужди държави.

Засечени са и шестима граждани на Руската федерация, които са пребивавали по това време в страната ни. Трима от тях вече са обвинени за опита за отравяне на Емилиян Гебрев.

Източник: Гласове

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram

One thought on “Прокуратурата: Един от взривовете в „Арсенал“ има сходство с други три в заводи за боеприпаси у нас.

  1. Хич не бих ревал за продукцията на този търгаш на смърт, щом няма жертви, всичко е наред. Този причини смъртта на стотици цивилни граждани Украйна, Сирия, Йемен.

Comments are closed.