Прокуратурата с нов опит за атака срещу МВР –запушва „устата“ на ведомството

Прокуратурата продължава да атакува МВР. Този път държавното обвинение се опитва да запуши „устата“ на ведомството, като открито се обявява срещу това полицията да огласява подробности за успешно проведени акции срещу престъпността.

Допуска се, че по този начин ведомството, управлявано от Иван Гешев, се опитва да постави вътрешното министерство в изолация от обществото. Така например вече не се провеждат съвместните пресконференции, като отказът за това идва изцяло от страна на прокуратурата, научи Фрог нюз от вътрешни хора.

Има случаи, при които обвинителите дори се обаждат на ченгетата с изрична забрана да говорят. В същото време пускат съобщение, като по този начин демонстративно игнорират работата на органите на реда. Куриозен се оказва случаят от началото на октомври т. г., когато бяха задържани трима чужденци, заемали отговорни позиции в „Арсенал“. Според разследващите те са заподозрени в незаконно изнасяне на документи. Спред адвокати всъщност се касае за неуредени търговски отношения. Но прокуратурата побърза да образува отделно дело за разгласяване на информация  без нейното разрешение. Така в държавното обвинение вече са започнали да привикват полицаи и служители на ДАНС, да се обяснават за огласената полицейска операция. За да изглежда още по-безкомпромисна, прокуратурата пусна съобщение, че ще търси наказателна отговорност на виновните разгласили  уж някаква тайна.

Тези действия се възприемат не само като опит да се затвори устата на МВР, но и да послужи за пример на непокорните. Твърде неприятна ситуация се създаде и покрай разкритата мащабна схема в Пловдив за усвояване на субсидии за градския транспорт. И в този случай прокуратурата отказа да застане рамо до рамо с местните полицаи, за да разкажат заедно какво за направили по този случай. Всички били в шок, когато в МВР се получил факс, в който прокуратурата забранява на ведомството да говори. Последва прецакване – преди полицейски началник да даде подробности за свършеното, прокуратурата побърза да съобщи новината на сайта си предната вечер. Сега всички са в очакване да се види дали моделът „Стара Загора“ няма да се приложи и в Пловдив за търсене на наказателна отговорност.

Непоносимостта е стигнала до там, че някои държавни обвинители са отказвали реализации, с мотива: „Няма да правите нищо, за да не ми се хвалите после“.

Наскоро Фрог съобщи, че специализираната прокуратура отказва да се арестува хора от организираната престъпност по досъдебни производства с два основни аргумента: „Шефовете не дават“ и „Няма време“.  Само за седмица са стопирани пет големи акции срещу наркогрупи и  банди, които се занимават с рекет, изнудване, фалшификации и данъчни престъпления. Благодарение на това опасни престъпници продължават необезпокоявано да движат незаконната си дейност в България и целия свят.

Екип на Фрог нюз

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram