Прокуратурата: Служебни министри с 20 сигнала срещу предишните управляващи

Министрите от служебното правителство са подали 20 сигнала срещу предишните управляващи за периода от 12 май до 01 октомври тази година. По два от тях са били образувани съдебни производства. Три от сигналите са изпратени по компетентност на Европейската прокуратура. Това съобщава пресцентърът на прокуратурата.

Софийска градска прокуратура /СГП/ е образувала досъдебно производство по постъпил сигнал от Министерство на икономиката за неупражнен достатъчен контрол при ремонта и реконструкцията на 414 язовири. Разследването се води от Националната следствена служба за неполагане на достатъчни грижи за ръководенето на повереното му имущество и оттам последвало неговото разрушаване.

Образувано е досъдебно производство и във връзка със сигнал от служебния министър на здравеопазването. В него се посочва за декларирани неверни данни при участие в конкурс за независим член на Съвета на директорите на УМБАЛ „Александровска” като разследването се води от СГП. На 12 август е било образувано досъдебно производство и са били дадени насоки на полицаи в СДВР за това, какво да бъде извършено в хода на разследването. Назначена е била графическа експертиза, изискана е била декларация в оригинал, предстоят разпити на свидетели.

В прокуратурата е получен доклад, внесен от МОСВ, по повод нарушения при изпълнение на дейности по Оперативна програма „Околна среда“ за периода от 2014 до 2020 година. Материалите са изпратени на Европейската прокуратура, която е приела преписката по компетентност.

До Европейската прокуратура по компетентност е изпратен и сигнал от зам.-министър на икономиката относно престъпления по отношение получени средства от фондове, принадлежащи на Европейския съюз, по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ за периода от 2014 до 2020 година. Сигналът се отнася за фирма-бенефициент по проект.

Третият сигнал, постъпил от Изпълнителна агенция „Одит на средства на Евросъюза“ при Министерство на финансите, изпратен до Европейската прокуратура, е относно съмнение за конфликт на интереси по проект за изграждане на анаеробна инсталация за разделно събрани биоразградими отпадъци. Същият вече е разгледан от Европейската прокуратура, получен е отказ за образуване на наказателно производство.

По-голяма част от сигналите, които са били изпратени за разследване на органите на МВР-ГДНП и СДВР, са били с дадени конкретни указания. До този момент те не са били изпълнени и материалите не са били върнати на компетентните прокуратури.

Фрог нюз

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram