Проблемът пред Радев не е дали ще спечели изборите, а дали ще встъпи в длъжност като президент

Кой е големият проблем пред президента Радев?

​Днес почти всички политически играчи са на мнение, че Радев ще спечели убедително изборите за президент на България. В това няма нищо нелогично,  имайки предвид политическата ситуация към настоящия момент в нашата страна.

Но освен политическа ситуация в България има и други ситуации – например ценовата. Шоковото поскъпване на храни, електроенергия и всичко друго също е реалност. Така че,  големият въпрос пред Радев не е дали ще спечели изборите за президент, а дали ще може да встъпи в длъжност за втори мандат. След подобно шоково увеличение на цените един месец е повече от достатъчен, за да генерира такова напрежение  в обществото, че протестите на които сме били свидетели досега, може да ни се сторят като детска игра.

На 15.09.2021 г. ЕНЕРГО –ПРО Енергийни услуги ЕАД уведоми коректно своите абонати, че в резултат на редица обстоятелства на енергийния пазар новата цена за ел. енергия за бизнеса се увеличава със 103% от 01.11.2021 г. Да, цифрата 103 не е номер на изборна бюлетина, а процента на увеличение на цената на ел.енергията. 

Както се казва, подаръкът за бизнеса идва в последния ден на служебното правителство, което вече е и с нов мандат.

Да, при 103% увеличена цена на ел.енергията приходите в бюджета ще са огромни, но ако останат живи фирми.

103% увеличение на цената на ел.енергия не знам как се нарича в Харвард. Но в България това е равносилно не на инфлация, а на геноцид! Тази цифра 103% убива всички мерки за подпомагане на бизнеса,  за които правителството на Радев говори. 

Вярно, управляващите ще кажат, че това зависи от международни фактори. Ами, ако нищо не зависи от тях, защо искат да са управляващи? По-добре да си внесем международни фактори, които да ни управляват.

А ако познават поне малко българската стопанска история,  ще знаят, че Царство България благодарение на своите управляващи е държава, която е от тези, които са понесли световната икономическа криза през 1928-1929г с най-малки щети. Но за това са създали специално законодателство и са предприели разумни стопански мерки.

Дали президентът Радев знае за тази цифра 103%? Ако не я знае, то нека сега се заинтересува от нея. Защото чрез тази цифра той си спечели възможно най-трудния противник – цената на ел.енергията. И ако днес това е просто смущаваща цифра, то в началото на 2022 г. е възможно тя да предизвика  късо съединение за Радев.

Хората около президента  Радев, както и негови служебни министри, вместо да се занимават с овладяване ръста на цените, влязоха в ролята на политически мародери и се захванаха с партийно строителство. Те вероятно да си мислят, че няма разлика между България, Русия и Турция, както и между Радев, Путин и Ердоган.

Уважаеми политически инженери и мародери, Русия и Турция са империи, както Путин и Ердоган са императори. За империите е важно да забиеш знамето си в новопридобитатеритория – дали в Крим, дали в Сирия, дали в Средиземно море. Това знаме храни имперското самочувствие на имперските поданици. Те и за това следват императора си.

 А при нас вместо имперско знаме има една цифра от 103%. Дали президентът Радев осъзнава последствията от действията на хора от неговото обкръжение? Той говори, че няма да предаде лявата идея. Ама тя лявата идея е различна от тази на 103%.

И накрая едно кратко обобщение в едно изречение за значението на цифрата 103, но не като номер на бюлетина, а като процент на увеличение на цената на ел.енергията. 

Радев ще спечели изборите на 14.11.2021г, но това не означава, че ще може със сигурност да встъпи в длъжност през 2022 г. Това ще зависи от бенифециентите на тези 103%. А може да се окаже, че те са 103 000 и са на улицата.

Петко Радев

Епицентър

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram