Приеха на първо четене промени в Закона за здравното осигуряване


Парламентът прие промени в Закона за здравното осигуряване на първо четене.

Със законопроекта се предлага по изключение през 2021 г. при обявено извънредно положение или обявена извънредна епидемична обстановка, лекарствените продукти, получени от човешка плазма или от човешка кръв-имуноглобулини, да може да бъдат изключени от обхвата на механизма, гарантиращ предвидимост и устойчивост на бюджета на НЗОК.

Този законопроект предвижда още контролът по прилагането на механизма да се осъществява от министъра на здравеопазването. Това ще се случва чрез планови и внезапни проверки. Те ще се извършват от назначена от него комисия, в която да влизат представители на Министерството на здравеопазването, Сметната палата, Националната агенция за приходите и Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените продукти.

От опозицията определиха законопроекта като абсурден и призоваха да се спре с „вакханалията“ в здравеопазването. Според тях създаването на комисия, която да надзирава надзорния съвет на здравната каса, е абсолютно неприемливо.

Управляващите защитиха законопроекта с това, че той е направен, за да защити здравето на хората с вроден имунодефицит. Даниела Дариткова заяви готовност за прецизиране на текстовете между първо и второ четене./КРОСС/

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram