Прессекретариатът на държавния глава: Тиражират се неистини за сина на президента Радев

След близо два дни мълчание прессекретариатът на държавния глава разпространи следната позиция в отговор на отправени от медии въпроси.

„Синът на президента Румен Радев не е задържан от органи на МВР или отвеждан в РПУ. Неверни са и твърденията, че събирането по повод на рожден ден е било в столично заведение, както и за отказ на родителите му да го придружат до дома след проверка за самоличност.

Жалко е, че представители на изпълнителната власт стават съпричастни в тиражирането на неистини и, от друга страна, погазват законовите гаранции за закрила на личността на непълнолетни“, се посочва в позицията.

По-рано днес здравният министър проф. Костадин Ангелов потвърди, че синът на президента Румен Радев – Георги, е бил на купон с още 13 непълнолетни момчета в столицата.

От съобщението на президентството се разбира, че купон все пак е имало, но не е бил в заведение. Бащата на Георги Радев изразява възмущението си, че  представители на изпълнителната власт „погазват законовите гаранции за закрила на личността на непълнолетни“. Това навява на извода, че момчето на върховния главнокомандващ наистина е било на сбирка в нарушение на ковид-мерките. Явно самоличността му е проверена от полицията, защото родителите му не са отказали след това да го заведат у дома, се разбира още от съобщението.

В същото време и от МРВ дойде информация за случката:

Във връзка с множество запитвания от медии пресцентърът на МВР уточнява – на територията на столицата през изминалата нощ (в нощта на събота срещу неделя, бел. ред.) са извършени множество проверки от екипи на СДВР, съвместно със СРЗИ, за спазването на противоепидемичните мерки, определени със заповед на министъра на здравеопазването.

При една от тях полицаите реагирали на сигнал от граждани, че в хостел на бул. „Хр. Ботев“ има струпване на хора и се хвърлят предмети на улицата. На място са установени 14 лица, 11 тях – непълнолетни и 3-ма пълнолетни.

За случая веднага е уведомен инспектор „Детска педагогическа стая“ на Четвърто РУ.
Родителите на един от непълнолетните са отказали да дойдат и да вземат детето си.
Един от пълнолетните, присъствали на адреса, се е ангажирал да го съпроводи до дома му.

МВР не съобщава името на единия от непълнолетните, чиито родители отказали да дойдат и да го вземат. Това стана известно от изявлението на здравния министър.

Eпицентър

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram