Президентът ще публикува чата с Бобоков, ако Гешев не го направи

Президентът Румен Радев ще публикува целия чат с бизнесмена Пламен Бобоков, ако прокуратурата не го направи. Това обяви в ефира на Би Ти Ви главният секретар на държавния глава Димитър Стоянов. „Пусната е само едно от съобщенията на Бобоков. Въпросът е защо“, попита Стоянов. „Аз не виждам топла връзка между Румен Радев и Пламен Бобоков. Получавам по 20-30 обаждания на ден за среща с президента. Нямам представа какво човекът отсреща ще иска. Прокуратурата показва само този чат, за да се правят манипулации. Спецпрокуратурата обаче ще остане разочарована. Всеки чист бизнес трябва да бъде подкрепян от институциите, както и от посланиците ни. Едва ли има зависимости, които се опитват да се внушат“, каза още Стоянов.

Всичко дойде след като прокуратурата пуснасамо една реплика на Бобоков. На 29 септември 2019 г. бизнесменът пише: „Привет от Монровия! Сенатът гласува вчера нашата концесия и Приста Порт е вече официален концесионер на пристанище Бюкянън в следващите 25 години!……Президент Джордж Уеа много би се радвал да се види и запознае с теб! Ето защо е необходимо и сериозно назначаване на посланик в Нигерия с акредитация в Либерия! Успех на предстоящия голям форум в Ню Йорк и огромни благодарности за подкрепата! Пратил съм координатите, ако има нужда от нещо съм на линия 24/7!“.

Президентът и бизнесменът си разменят и други съобщения, които обаче са заличени от прокуратурата. От държавното обвинение прилагат и разпечатка от изходящи и входящи съобщения от телефона на Бобоков, от която става ясно, че си е писал със съпругата на президента Десислава Радева. „Горното се публикува и с оглед поредно изнасяне на неверни твърдения в ефира на национална телевизия. Анализът на информацията, съдържаща се в изготвената експертиза и приложенията към нея, продължава“, посочваха от прокуратурата, но не обясняваха, че всъщност това е само една извадена реплика.

„Всеки един български бизнес, който е чист, трябва да бъде поддържан от институциите и посланиците. Бизнесът е мост между България и тези страни“, каза Димитър Стоянов. Според него действията на Специализираната прокуратура по пускането избирателно на чатове и кореспонденция на президента и неговия секретар Пламен Узунов целят манипулация на общественото мнение и насочването му към президентството.

Главният президентски секретар обясни процедурата за назначаване на посланик във връзка с казуса – Жоро Кираджиев, който е трябвало да бъде назначен за наш посланик в Абуджа, Нигерия. Предложенията за назначаването на посланиците идват от МВнР, те се съгласуват с президентството, след което външно министерство внася предложението в МС, който решава дали Жоро Кираджиев да бъде назначен за посланик в Нигерия и едва след това президентът подписва указ. До момента няма указ за назначаването на Кираджиев за посланик, защото не е получил агреман от Нигерия, за който отговаря също Външно министерство.   „Не сме предлагали когото и да било за Нигерия“, категоричен бе Димитър Стоянов.

Той коментира и историята с обвиненията срещу президентския секретар Пламен Узунов, че се е намесил в предоставянето на българско гражданство на либийски гражданин и в назначаването на посланици. „Пламен Узунов не участва в процесите по съгласуване на посланиците, категорично отхвърляме тези спекулации. Как си представяте Пламен Узунов да накара министерството на правосъдието, ДАНС и другите институции да се даде българско гражданство. Колко трябва да е силен той, за да задейства цялата държавна машина. Това е несериозно“, заяви Стоянов. 

Източници: бТВ, „Сега“, „Епицентър“

Гласове

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram