Президентът Радев: Най-важната задача на НС е съставянето на правителство с широка подкрепа

Служебното правителство започна важни промени и е редно излъченият редовен кабинет да продължи с оздравяване на държавността. Това каза пред журналисти президентът Радев преди откриване на 46-то Народно събрание.

Голямата задача пред народните избраници е възстановяване на парламентаризма.  

Но най-важната задача е съставянето на правителство с широка парламентарна и обществена подкрепа, подчерта държавният глава.

„Първо искам да поздравя народните представител от 46-ото Народно събрание и да им пожелая успех в тяхната високо отговорна работа. Нееднократно съм давал своята оценка за служебното правителство и тя е положителна. Служебното правителство започна важни промени в нашето общество и в държавата. Надявам се и редно излъченият редовен кабинет от Народното събрание да продължи с оздравяването на държавността и модернизацията на страната. От решителните действия на народните представители зависи да се възстанови доверието в най-важната институция в парламентарната република“, каза още Румен Радев.

Според него голямата задача пред депутатите е възстановяване на парламентаризма, държавноста и реалният парламентарен контрол.

Той заяви, че ще стартира консултациите за връчване на проучвателен мандат още със стартирането на парламента. На въпрос коя би била третата политическа партия, на която би връчил мандата, той заяви, че това зависи от първите два мандата и от диалога между политическите сили.

България не може да си позволи да пилее повече историческо време.

Ще стартирам конституционната процедура щом 46-то Народно събрание се конституира, допълни той.
Днес е денят на надеждата, каза Радев.


Очаквайте подробности

Източник: Епицентър

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram