Президентът Радев за „Три морета“: Нито е съюз, нито е военен, нито е срещу Русия

В последните години се ускори работата в Инициативата „Три морета“ по направление транспортна, енергийна и дигитална инфраструктура. Това каза президентът Румен Радев по време на участие в конференцията „Инициативата „Три морета“ – между Геополитическата конфронтация и прагматичния реализъм“, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

Форумът се провежда онлайн и е организиран от фондация „Фридрих Еберт“ и Института за икономика и международни отношения.
Тази година България е домакин на инициативата.

„Ние трябва да имаме ясна представа винаги когато говорим за дадена международна инициатива какъв е нейният геополитически формат, какви са нейните външни измерения, но и какъв е отзвукът вътре, какви са ползите и перспективите. Ако гледаме от наша гледна точка аз бих перифразирал това много добро заглавие „Инициативата „Три морета“ – между инсинуациите, вътрешнополитическата употреба и реалните ползи за страната“. Още с поемането на домакинството на тази инициатива миналата есен от България започнаха всевъзможни спекулации. Връщане сто години назад идеите на полския маршал Пилсудски за междуморие, противопоставяне на Русия и започнаха да се проектират всякакви теории в тази посока“, заяви държавният глава.

„Тази Инициатива се развива в съвсем друго време и геополитическо пространство. Аз затова ще започна какво не е Инициативата „Три морета“, защото вървят всякакви спекулации как виждате ли това е политиковоенен съюз срещу Русия. Нито е съюз, нито е военен, нито е срещу Русия“, добави Радев.

„Следваща спекулация е как тази инициатива целяла да отреже тръбите на руския газ от изток на запад. Страшно нелепо е това да се твърди точно в страна, участничка в тази инициатива, където една тръба, наречена „Турски поток“ мина със завидна скорост през България и не само мина, а и ние българите платихме за нея до стотинка, влизайки в дългове, за да пренесем безплатно руски газ от Турция до Сърбия. Така че няма никаква почва едно такова твърдение. Видяхте, че и „Северен поток“ вече приключва успешно“, допълни още президентът.

„Инициативата била, за да откъсне нашия регион от ЕС. Нищо подобно. Европейската комисия и Германия са стратегически партньори на тази инициатива и нейната основна цел е по-бързото социално и икономическо сближаване между Източна и Западна Европа. Така че аз приветствам тази конференция, защото тук можем да изказваме тези, които се базират на факти“, каза още той.

„Тази Инициатива е платформа за регионално развитие, която обхваща 12 държави от Централна и Източна Европа“, добави Радев. „Той добави, че включва тези държави, защото като изключим Австрия, всички останали имаме сходна историческа, икономическа и социална траектория на развитие последното столетие. „Затова обединявайки нашите усилия, ние можем да бъдем много по-ефективни, когато се обединим заедно с общи усилия по-бързо да се интегрираме в Европа, много по-бързо да постигнем конвергенция и необходимия, бих казал изравняващ се, социален статус с останалите държави от Западна Европа“, заяви още президентът.

„Това е неинституционална платформа за диалог на ниво президенти, но нейната цел е именно търсене на най-ефективни пътища за синергия. Отивайки към прагматизма, първото нещо, което виждаме, че транспортна, енергийна и дигитална инфраструктура на нашия регион е много по-неразвита отколкото богатите Западни държави. Равнището и качеството на живот са право пропорционални на развитието на тази инфраструктура. В последните години работата вътре в инициативата се ускори в това направление, в преследването на тази много важна цел“, каза той.

„Всеки, който мисли, че Инициативата „Три морета“ е насочена срещу нашите геополитически интереси нека да се замисли добре ли е за България тук да дойдат големите цифрови и енергийни гиганти“, каза още президентът.

„Важен инструмент на тази инициатива това е бизнесфорумът. Очертава се благодарение на изключително усърдната работа на институциите в България, бизнесфорумът в България срещата на върха на високо равнище се очертава като един от най-големите досега в тази инициатива и всеки един, който мисли, че тя е насочена срещу нашите геополитически интереси нека да се замисли добре ли е за България тук да дойдат големите цифрови, енергийни гиганти. Те да седнат да си говорят с нашия бизнес за първи път идвайки в България. Аз мисля, че в това няма нищо лошо. Това ще даде един още по-голям стимул на нашата IT индустрия, на дигитализацията, на развитието и търсенето на интелигентни съвременни решения в нашата индустрия. Това е пътят, който очертаваме с тази инициатива. Това са ползите“, каза той.

Радев добави, че приоритетите, които е поставил, например поглеждането извън географския обхват на инициативата е как да бъдем достатъчно ефективни и свързани, ако тази инициатива спре на българската граница. „Нека само да си помислим какви са големите ползи за България от включването на нашия партньор, съсед, приятел Гърция. Това означава изключителна интензификация на нашата транспортна мрежа, обхват на нашата енергийна и дигитална мрежа“, поясни той.

„Още нещо важно за тази инициатива – понеже тя работи изцяло в рамките на приоритетните политики на ЕС. Ние досега мислим първо за национални проекти. Следващият етап, на което досега сме спрели са проектите за трансгранично сътрудничество. Това в момента е политиката в рамките на ЕС, която ние водим. Ами ако помислим в по-голям обхват? Тогава ефективността може да бъде много по-значима“, добави президентът.

„Нашата амбиция е да сключим споразумение между съответните научноизследователски центрове в тези 12 държави, така че да дадем перспектива на младите учени в нашия регион. Следващият приоритет, който България предложи, да мислим за бъдещето отвъд физическата инфраструктурата. Да мислим за образователната, научната свързаност, защото няма какво да се заблуждаваме докато ние не изградим съответната научна и образователна инфраструктура и тя не бъде свързана както се подобава, ние няма как да догоним социално и икономически другите държави. Науката вече е водещият фактор в развитието на икономиката. Научните изследвания водят към успех. Ние работим интензивно в тази посока и на срещата на върха в София нашата амбиция е да сключим споразумение между съответните научноизследователски, образователни научни центрове в тези 12 държави, така че да дадем перспектива на младите учени в нашия регион съвместно да разгръщат научния потенциал“, заяви Радев.

Източник:Епицентър

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram