Президентът: Нямам отношение към разследвания, провеждани в други държави

Аз напълно разбирам притесненията на министър-председателя, защото този тежък случай засяга не само лично него. Той засяга България и във вътрешен, и в международен план. Не трябва да отговарям аз на тези въпроси, защото нямам никакви отношения към действията на прокуратура и полиция, още по-малко на друга държава.

По повод отлагането на влизането на България в еврозоната Радев заяви, че страната ни има ясни цели – пълно, пълноправно и надеждно участие на България, а това означава членство в еврозоната. „Много важно е как ще стигнем до там.“, заяви президентът.

„От действията на българските правителства зависи дали въвеждането на еврото ще доведе до реална икономическа и социална интеграция или ще поражда недоверие, че и този път цената ще бъде платена от българските граждани. Затова очаквам от българското правителство много по-открита и ефективна политика, която да върне доверието на гражданите в този процес. Според мен експертните документи и експертния консенсус трябва да предшестват политическите декларации“, допълни Радев.

На въпрос за какво е разговарял с руския президент Владимир Путин Радев отговори, че цената на газа е най-важната тема в момента, а разговорът му сега е бил в продължение на диалог с колегата му, който е започнал в началото на юли миналата година в Санкт Петербург.

Явно тук трябва изразена политическа воля, защото виждате, че експертните преговори, които се водят, не могат да достигнат до желания за България резултат. От осем държави, които са обект на газовото дело между „Газпром“ и Европейската комисия, само България остана, която не получава намаление на цената. Реално ние плащаме почти два пъти по-скъпо за газа от Русия, което е недопустимо. Тук министър Теменужка Петкова трябва да се замисли дали достатъчно добре си върши работата и защо България изостава. Това беше моята тема на разговор с президента Путин. Надявам се в скоро време да получим така желаното намаление, защото губим всички – губаят българските семейства, губи българската икономика, губи нашата конкурентноспособност“, завърши президентът.

Фрог

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram