Президентът: Да не забравяме стотиците хиляди българи, взели участие в най-кръвопролитната война

Президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова поднесоха цветя пред паметника на Незнайния воин в София по повод 75 години от края на Втората световна война в Европа.
Две знаменателни дати за Европа, но тук сме първо да отдадем почит на нашите малко останали, но достойни ветерани, да не забравяме стотиците хиляди българи взели участие в най-кръвопролитната война, над 12 000 загинали българи, за да има днес обединена и мирна, просперираща Европа. Поклон пред тяхната памет, каза президентът Радев пред журналисти.
Не мисля, че има разделение, по скоро това е обединение, защото те вървят една след друга. Без Деня на победата, не можем да говорим за Деня на Европа. Има безспорен факт, че Втората световна война сложи край на нацизма и на Холокоста в Европа, за да има после и Ден на Обединена Европа, посочи Румен Радев.
Нека се върнем няколко дни назад на 25 април – съвместното изявление на президентите Тръмп и Путин, че в името на разбирателството и доверието трябва да търсим нашите общи цели, отбеляза Радев и коментира, че в тези трудни дни за нас трябва да търсим не чертането на нови разделителни линии, а нашия общ интерес.
Девети май за мен не е историческо понятие, коментира вицепрезидентът Илияна Йотова.
За съжаление една много голяма опасност, която съзирам и днес. Фашизмът не е отминал в мисленето, коментира тя и цитира Умберто Еко, че има поне 14 начина, по които можем да го разпознаем около нас. Това е една много силна зараза в обществото, която, ако не сме бдителни, много лесно ще стане факт, заяви Йотова.

БТА

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram