Президентът: Главният прокурор призна, че ще брани правителството, а не закона


Президентът Румен Радев обяви, че прокуратурата се очертава все повече като политически играч, който подпомага крисизния пиар на министър-председателя. Коментарът му бе по повод разпространената от прокуратурата чат комуникация между секретаря му Пламен Узунов и бизнесмена Пламен Бобоков.

„В България дали някой е виновен решава съдът, а напоследък у нас твърденията на прокуратурата се огласяват едва ли не като присъда, но за тяхната състоятелност може да реши само съдът. Ясно е на всички кой има интерес от отвличането на вниманието от скандалния запис и снимките в спалнята на премиера“, каза Румен Радев пред журналисти в София днес. От седмица той иска независима експертиза на изтеклия запис и снимките с Бойко Борисов.

„За съжаление в тази ситуация прокуратурата се очертава все повече като политически играч, който подпомага крисизния пиар на министър-председателя. Чух, че главният прокурор заяви, че скандалите в кабинета застрашавали прокуратурата. С това признава, че ще брани правителството, а не закона“, каза Румен Радев.

Той обяви още, че прокуратурата дава тон за погазване на закона – не спазва следствената тайна; произволно решава кое е от обществен интерес и кое – не; навлиза в сферите на други институции без правомощия и капацитет, в т.ч. на щаба за преодоляване на кризата с коронавируса. „По-тревожното според мен е, че прокуратурата говори с гласа и действа с приомите на жълтите медии. Това е пагубно. Затова се нуждаем от независима експертиза на записа с гласа на Борисов, според който запис главният прокурор се споменава като възторжен фен на министър-председателя“, каза още Румен Радев.

Той обяви, че българите се нуждаят отчайващо от справедливост, а България – от изчистване на „това омерзително петно“ по всички чужди медии, което може да стане само с истината, а не „със селективен подход по казусите, двойни стандарти, шумно преследване на неудобните, а прекриване на останалите“.

На въпрос от къде секретарят му Пламен Узунов има достъп до решение на Върховния административен съд, каквото е изпратил на Пламен Бобоков, държавният глава каза, че очаква всички данни да излязат от прокуратурата и да се произнесе и съдът. Той обяви, че в екипа му има стабилност, защото хората работят по ясни цели и те са само от обществен интерес.

Попитан дали вярва на Пламен Узунов и дали ще го отстрани, Румен Радев каза: „Не мога да съдя по откъсъчно и тенденциозно представена информация“. „Ние очакваме тази справедливост да бъде възстановена с подхващане на истинските случаи – там, където търговията с влияние е материализирана в огромни размери и от обществени средства; където свинските черва водят до огромни злоупотреби с обществени поръчки, с еврофондове, с хазарт, с ниско качествено строителство. Като общество трябва да отстояваме принципите на правовата държава и днес това зависи от българите и от независимия съд“, обяви още държавният глава.

Президентът не отговори на въпрос на „Дневник“ дали е комуникирал с бизнесмена Пламен Бобоков. Според прокуратурата Бобоков е обсъждали с лице с имунитет назначение на посланик и концесия.

Дневник

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram