Президентът връчва на ПП втория проучвателен мандат за съставяне на кабинет

Държавният глава Румен Радев ще връчи втория проучвателен мандат за съставяне на правителство на „Продължаваме промяната“. Номинираният за министър-председател Николай Денков ще получи папката в 11 часа.

Академикът вече започна разговори с останалите парламентарно представени партии още преди коледната ваканция на депутатите.

Очаква се днес, след като получи папката на „Дондуков“ 2, Денков да представи пред парламентарните групи декларация с приоритети на евентуално правителство. Документът ще бъде внесен и гласуван в Народното събрание още тази седмица и така ще стане ясно има ли подкрепа за правителство на малцинството с „Демократична България“.

„Идеята е да видим заедно къде може да има общо сечение на приоритети, които трябва да бъдат свързани с конкретни задачи, законопроекти, които искаме да бъдат съгласувани и приети. Ако програмната декларация не бъде получи подкрепа, това означава, че ние ще върнем мандата неизпълнен“, обясни кандидат-премиерът Николай Денков, според когото шансовете за редовен кабинет не са големи.

„Смятам, че шанс има, не е голям, но има и трябва да го използваме“.

Очакванията са декларацията да влезе за гласуване в пленарната зала на 5 януари.

След като получат мандата за съставяне на правителство, още днес от ПП ще поканят представители на парламентарните групи на последна среща, на която да бъде консултиран окончателният текст на програмна декларация с приоритети и задачи на евентуалното бъдещо правителство с номинирания за премиер Николай Денков, за да може декларацията да бъде включена в дневния ред на народните представители още на 5 януари.

От ПП обявиха, че ако не получат подкрепа за нея с мнозинство, мандатът ще бъде върнат на президента неизпълнен. 

До този момент отказ от подкрепа са декларирали ГЕРБ и “Възраждане”, готовност за диалог има от “Демократична България”, БСП и “Български възход”.

Източник БНР, Епицентър

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram