Представиха Плана за действие при нова „вълна“ от COVID-19

При най-песимистичния сценарий разходите за справяне с COVID-19 ще достигнат 500-600 млн. лв., каза пред журналисти министърът на здравеопазването в служебното правителство Стойчо Кацаров. Той представи План за действие при нова „вълна“ от COVID-19.
Планът ще бъде предоставен на всички министерства, на президента и на Министерски съвет, уточни Кацаров. По думите му, 126 млн. лв. ще бъдат осигурени от ОП „Региони в растеж“, с които 132 лечебни заведения ще посрещнат евентуалната нова вълна на вируса.

Болниците ще могат да се преструктурират, да изградят определена инфраструктура или да подобрят съществуващата, да осигурят различна апаратура. В момента болниците подават заявките си, а до края на септември средствата ще започнат да се използват.

Няколко милиона лева ще са необходими за доставката на тестове, други средства ще трябва да се осигурят от бюджета на НЗОК за работещите на „първа линия“, за клиничните пътеки, по които се лекува инфекцията, за плащането на дейността в извънболничната помощ. Друг източник на средства е държавният бюджет, добави министър Кацаров.

В плана е указано, че в отделните области би могло да се стигне до пълен „локдаун“, според заболеваемостта, като мерките ще се взимат от регионалните здравни инспекции, съгласувано с главния държавен здравен инспектор, каза министър Кацаров. Предвидено е поетапно разкриване на отделения за лечение на COVID-19 в зависимост от нивото на заболеваемост и ясно е разписано кои болници в съответните области ще поемат болните, каза заместник-министърът на здравеопазването Тома Томов. Болниците няма да се пълнят хаотично с болни от COVID-19, а поетапно, добави Томов.

БТА

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram