Предлагат да се спре обучението и в детските градини

Почти сме на предела на възможностите и трябва да се мисли за по-сериозни мерки. Може би трябва да се вземе вече отношение и за по-малките деца. За съжаление може би ще трябва и те временно да спрат обучението и детските градини. Продължава да се увеличава броят на новозаразените малки пациенти.“ Това каза пред БНР директорът на УМБАЛСМ „Пирогов“ проф. Асен Балтов. Капацитетът на болницата е почти запълнен, допълни той.

Днес на среща при здравния министър директорът на „Пирогов“ ще предложи да се разкрият още 20 легла за малки пациенти, т.нар. спешни педиатрични случаи, както и допълнителни 10 реанимационни легла заради недостига на този тип легла в цяла София.

Проф. Балтов смята, че поне за две седмици заведенията трябва да спрат да работят, защото „колкото и да казват, че няма никакво значение това, всичко има значение“. Предложението се обсъжда тази сутрин на среща със здравния министър.

В община Сопот вече затварят ясли и детски градини. Заради усложняващата се епидемична обстановка кметът Деян Дойнов издаде заповед, според която се спира присъственият образователен процес от днес. Забраната ще важи до 26 март. 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram