Предизборната кампания ще е 29 дни, започва на 5 март

Предизборната кампания за изборите за народни представители на 4 април 2021 г. ще започне на 5 март 2021 г. и ще приключи в 24,00 ч. на 2 април 2021 г., реши Централната избирателна комисия (ЦИК) на последното си заседание.

Комисията прие основните правила, по които ще се води кампанията.

Както и досега, задължително е агитацията да е на български език.

Кандидатите за народни представители и партиите, коалициите и инициативните комитети, регистрирали кандидати, имат право на еднакъв достъп до източниците на информация, която им е необходима за целите на предизборната кампания.

Предизборните събрания са публични. За реда при провеждането им отговарят организаторите и МВР – изисква се и спазване на противоепидемичните мерки.

Медиите (печатни, радио, тв и онлайн сайтове) са длъжни да обявят на интернет страниците си информация за договорите, в това число и за безвъзмездните договори, сключени с партиите, коалициите и инициативните комитети, регистрирали кандидати, и/или с друг възложител, във връзка с предизборната кампания, включително ако договорът е сключен с посредник. За медии (предоставящи медийна услуга в предизборната кампания) не се смятат социалните мрежи като Facebook, Youtube, Twitter, лични блогове и пр.

Агитациятаhttps://auto.offnews.bg/?widget=300x250bo

При предизборната агитация се забраняват послания, които накърняват честта, доброто име на кандидатите и добрите нрави. Агитационните материали не могат да бъдат унищожавани преди края на кампанията и не могат да бъдат поставяни в/на средствата на градския транспорт. Върху рекламните материали не може да се изобразяват държаният герб и трибагреник, нито държавни символи на друга страна или религиозни символи. Не може да има предизборни събрания за агитация в държавни и общински учреждения, институции, държавни и общински предприятия и в търговски дружества с повече от 50 на сто държавно или общинско участие в капитала.

В срок до 7 дни след изборния ден (11 април 2021 г.) партиите, коалициите и инициативните комитети премахват поставените от тях агитационни материали по повод на вече приключилите избори.

Предизборната кампания ще се отразява в програмите на Българската национална телевизия и Българското национално радио под формата на клипове, диспути и други форми в определено за тази цел време. Редът за представяне на кандидатите в предизборните предавания ще бъде определен с жребий, който ще бъде изтеглен в ЦИК. Централната избирателна комисия обявява определения ред не по-късно от 31 дни преди изборния ден (3 март 2021 г.). 

Оффнюз

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram