Преводите от работещите в чужбина българи се стопиха с милиард

Коронакризата удари сериозно още един източник на задгранични  „инвестиции“ в България – парите, които работещите в чужбина наши сънародници изпращат у дома. 

За осемте месеца от началото на годината постъпленията дори не могат да достигнат 300 млн. евро (точният размер е 291,2 млн. евро). Това е с близо 65%, или с 545 млн. евро по-малко в сравнение със същия период на 2019 г., когато гастарбайтерите са превели на свои роднини и близки 836 млн. евро, изчисли Investor.bg на базата на данните, събирани от БНБ. Спадът е с около 1 млрд. лева. Конкретно за август е регистриран тежък срив – трансакциите са едва 11 млн. евро – при 91.6 млн. евро година по-рано.(

Но най-голямото пресъхване досега – откакто се води статистика за парите на емигрантите,  е отчетено през април, когато работещите в странство българи са изпратили в родината само 10.6 млн. евро. Негативният рекорд е лесно обясним – април беше критичен месец за света, който се сблъска с първата вълна на новия коноравирус, много европейски държави въведоха драконовски мерки и цели икономически сектори буквално спряха работа и започнаха да съкращават персонал и да пращат хората в неплатени отпуски.  Така много икономически емигранти загубиха работата и доходите си. 

От данните на БНБ се вижда, че намалението е драстично през всички месеци, в които коронакризата настъпваше у нас и из Европа – на практика от март насам.

Парите на гастарбайтерите са важни, защото се вливат в стопанския оборот и подпомагат развитието на икономиката. Благодарение на тях много семейства купуват повече храна и лекарства, правят ремонти, плащат за лечение и обучение, инвестират в имоти и автомобили, погасяват заеми, започват бизнес и т.н. 

СЕГА

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram