Правосъдие за всеки: Борисов се опитва да изнасили парламентарната демокрация

Инициатива „Правосъдие за всеки“ излезе с позиция по предложението на министър-председателя Бойко Борисов за нова Конституция и свикване на Велико Народно събрание.

Премиерът Бойко Борисов, явно влязъл в ролята на самодържец, се опита за пореден път да си присвои правомощия, каквито няма, и да изнасили парламентарната демокрация с предложения за конституционни промени, които той неизвестно защо, нарече проект за нова Конституция, и свикване на Велико Народно събрание, коментират от инициативата.

„Ясно е, че министър-председателят няма конституционна инициатива и не може да бъде вносител на такива предложения. Това обаче не попречи на Борисов да заяви същите от името на една парламентарна група, която той третира като „своята“ и да се изкаже от името на поне още една, доколкото за внасяне на конституционен проект са нужни 120 народни представители“, които той на практика задължи да внесат предложенията, се посочва в позицията.

Така главата на изпълнителната власт за пореден път демонстрира, че приема парламента за свой обслужващ орган, отбелязват от „Правосъдие за всеки“ и допълват, че дори само този факт е достатъчен, за да се поиска оставката на Бойко Борисов за пряко нарушаване на Конституцията и поругаване на духа и смисъла на парламентаризма.

Явно е желанието на уморения, объркан и изплашен премиер да се опита да се измъкне от патовата ситуация, в която се намира поради своето скандално управление, и за пореден път да влезе в ролята на „спасител на нацията“. Явен е и опитът му да „открадне“ конституционната инициатива, заявена от президента, който пък необяснимо се бави с внасянето на обещания конституционен проект.
Борисов представи зле компилиран проект на чужди предложения за промени в Конституцията, обсъждани години назад във времето, в част от които разпознахме две от идеите на „Правосъдие за всеки“ още от 2015 година и едно от новите ни предложения, представени на 17 юли тази година, заявяват от инициативата.

Те посочват, че в предложенията има едно значимо отсъствие – реформата в прокуратурата и ограничаването на абсолютната и безконтролна власт на главния прокурор.

„Очевиден е страхът на Борисов да се занимае с най-сериозния конституционен проблем на държавата, съдържащ се в два конституционни текста. Той отдавна го направи заложник на сенчестата власт, която определя главните прокурори, а после чрез тях контролира изпълнителната и законодателната власт и се меси пряко в независимостта на съда“, пише в позицията.

Опитът на премиера да влезе в „конституционно състезание“ с президента и да обезсмисли протеста, като се представи за привърженик на идеята за смяна на модела със свикване на ВНС е нелеп, циничен и напълно неприемлив, коментират от „Правосъдие за всеки“. С изненадващите си идеи той иззема инициативата за конституционни реформи на редица граждански организации, а целта очевидно е да не губи контрол над това, което нарече „рестарт на държавата“. Но пък е сигурно, че по този начин отново може да вкара държавата в поредната и този път критична институционална криза и да предизвика тежки последици за цялото ни общество, не може да позволим това, заявяват те.

От инициативата посочват, че не са против свикването на ВНС, но да стане със смислен, ефективен и широко обществено и експертно обсъден конституционен проект, зад който да застанат не само партиите, наричащи себе си опозиционни или реформаторски, но и гражданските организации и групи, които искат конституционна реформа от много години насам, както и хората, които протестират вече 36 дни по площадите. Но това не може да е едноличен проект на премиера на едно провалено правителство и изпълняващата „генералски команди“ негова група с присъдружните „патриоти“, се заявява в позицията.

От тази ситуация има само един изход: оставка на премиера Бойко Борисов, оставка на главния прокурор Иван Гешев, свикване на ВНС веднага – или с проект, предложен от президента, или с една точка – премахване на институцията на самото Велико Народно събрание, посочват от „Правосъдие за всеки“. Според тях избори, особено за ВНС, организирани и проведени от управляващите сега, не представляват промяна, а подмяна на исканията на гражданското общество.

Те призовават всички граждански организации и политически партии, които предлагат конституционни промени, да започнат незабавно обсъждане на общ проект за мащабна и ефективна конституционна реформа на съдебната власт. Нека тя да бъде поставена на обществено обсъждане и да се поеме ангажимент за провеждането в следващото Народно събрание от всички опозиционни партии, апелират от инициативата, като допълват, че „Правосъдие за всеки“ може да бъде модератор и обществен гарант на такъв дебат./offnews.bg/

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram