Правната комисия одобри на първо четене Закона за мерките за извънредното положение

Парламентарната комисия по правни въпроси одобри на първо четене Закона за мерките за извънредното положение, предаде „Фокус“.

„За“ законопроекта гласуваха 15 от членовете на комисията, 7 се въздържаха, с което законопроектът бе одобрен. Той е внесен от ПГ на ГЕРБ и бе приет от комисията на първо четене, като предстои да бъде разгледан и от пленарна зала.

„Приемайки Закон за мерките за извънредното положение, ние трябва да защитим живота и здравето на гражданите и да минимизираме негативните последици“, заяви по време на обсъждането зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ Красимир Ципов, цитиран от Новини.бг.
„За нас е важно да направим текста такъв, че той да може да се прилага правилно и да не предизвиква въпроси. Да, ще обсъдим всички предложения, предоставени от народните представители, включително и от изпълнителната власт. Стана ясно, че продължават да работят експертите от изпълнителната власт. Да, трябва да бързаме, но не и за сметка на качеството. Разбира се, че трябва да бързаме в частта да се предприемат много спешни мерки за налагане на карантина, на изолация, за да не се стига до разпространението на тази зараза. ГЕРБ ще подкрепи всички разумни предложения, както подкрепя законопроекта, който беше изработен от изпълнителната власт“, допълни той.

От ДПС посочиха, че искат по-строги ограничителни мерки и ще изготвят предложения, като някои от тях „ще са доста по-фрапиращи“, каза депутатът Хамид Хамид. Според него предвидените мерки няма да постигнат целите, кото си поставя законът.

Крум Зарков от БСП заяви, че левицата ще направи своите предложения в законопроекта между първо и второ четене. По време на обсъждането Зарков коментира, че мерките в законодателството трябва да съчетаят грижата за здравето на хората и за икономиката. Според него няма спор по необходимостта от крути мерки, но те трябват да бъдат ефективни. По думите на Зарков никой закон сам по себе си не може да спре разпространението на вируса, но трябва да организираме противодействието срещу него.


Законът урежда извънредните мерки на територията на България за предпазване, ограничаване и преодоляване последиците от разпространението на заразата с вируса на COVID-19 за времето от 13 март 2020 г. до прекратяването на извънредното положение.

Със законопроекта се въвеждат 9 противоепидемични мерки. Сред тях са забраната на посещения на увеселителни и игрални зали, дискотеки, барове, ресторанти, заведения за бързо обслужване, питейни заведения, кафенета, сладкарници и големи търговски центрове тип МОЛ, с изключение на банковите и застрахователните офиси, хранителните магазини и аптеките в тях-. На ресторантите и заведенията за бързо обслужване се разрешават доставки на адрес при строго спазване на санитарно-хигиенните изисквания. Неупоменатите дейности продължават да функционират по досегашния ред при строго спазване на санитарно-хигиенните изисквания.

Забраняват се учебните занятия и всички извънкласни мероприятия, забраняват се посещенията на децата в детските ясли и детските градини, както и всякакви групови форми на дейност и работа с деца и ученици извън системата на предучилищното и училищното образование, които се организират и провеждат от физически и юридически лица, независимо от правно-организационната им форма.

Сред предложените мерки са и българските граждани, планиращи пътувания извън страната, задължително да сключват медицински застраховки.

Епицентър

Само заедно можем да се справим с COVID-19.  Всеки един от нас е отговорен за тази борба. Нека бъдем дисциплинирани. Да спазваме препоръките на експертите.

Грижете  се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

Екип на Медийна група Вис виталис

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram