Поне 50% фалити на заведения, 250 000 души ще останат без работа

Разговор с Ричард Алибегов – председател на Асоциацията на заведенията

Какви са прогнозите Ви като председател на Българската асоциация на заведенията за фалитите в бизнеса – говори се за 40%, които няма да успеят да отворят и други поне 20%, които ще фалират още лятото и есента – така ли е?

Оптимистичните прогнози на асоциацията са за 50% фалити до края на годината. В най-добрия случай примерно на 1 юни ще отворят поне 20% по-малко заведения, а в следващите месеци ще се закрият още 30 на сто от баровете и ресторантите. За песимистичната прогноза не ми се говори. За нашия бизнес мерки не се вземат. Никой от страна на управляващите не дава не визия, а дори представа какво ще се случва, докато в другите държави вече имат конкретни дати за отваряне и взети мерки. Колегите имат и други притеснения. Например – отварят ни и после решават – както с пазарите – да ни затворят след 10 дни. Тогава вече не знам кой повече ще може да отвори.


Това са и стотици хиляди човешки съдби, освен бизнес – на колко хора давате хляб?

130 000 души работят в заведенията без сезонната заетост. Заедно с туризма сме над 400 000. И доста над половин милион със съпъстващите дейности – за доставчиците изобщо никой не се сеща. А вече един от най-големите дистрибутори в страната от Варна, фалира. И няма да бъде единственият.


Туризмът поне има министерство…



Което е пас, но се надяваме в следващия кабинет да се сетят поне един отдел в него да се занимава и с нашия бранш.


Какво реално се случва с хората, които работят в сектора?


Реално ние им платихме през март, защото първата карантина беше определена до 29 март. После половината бяха съкратени, а останалите излязоха в неплатени отпуски, които

приключват тази седмица. И от 27-и април тези хора излизат на борсата. Това ще доведе до втора вълна и скок на безработицата, която за един месец вече се увеличи с 86 000 души или почти 3%. И това е по официалните данни, а истинската е поне 25% повече.


Политиците смятат, че след като мине извънредното положение, ще вземете обратно хората на работа, вярно ли е?

Само 30% от персонала ще може да се върне на работа.


Тоест, хората ще трябва да емигрират?

Хората, които се върнаха от чужбина, са още едно попълнение на безработицата, защото голямата част от тях няма да могат да се върнат обратно там, откъдето дойдоха. Дори някой да има намерение да емигрира тепърва, трябва да знае, че в следващите две години едва ли ще има какво да прави в чужбина. Кризата тепърва започва. Изходът е просто да се вземат адвекватни икономически мерки. Защото приемаме, че здравните мерки са адекватни, но те не са икономически. Афишираните кредити – и за хората, и за фирмите, не са отпуснати и, докато се отпуснат, те вече няма да могат да ги вземат. Това са фалшиви мерки. Хората чакат вкъщи нещо да се случи, а то няма как да стане. Ще ни закрият преди да открием.


Могат ли да се очакват на този фон протести в бранша?



Напрежението е взривоопасно. За нашия бранш извънредното положение започна в нощта на 7 срещу 8 март, когато обявиха първите случаи. Имахме 50-60% откази от резервациите за женския празник, който е един от най-силните дни в годината за заведенията. В следващите дни преди затварянето на ресторантите и баровете, оборотите се сринаха. Така че, на 7 май стават 2 месеца, откакто ние сме в извънредно положение с никакви взети мерки от страна на властта за подкрепа. Нито 1 мярка. А ние спазваме карантината на този етап. Собствениците и служителите сме ядосани заедно, не сме едни срещу други. И заедно не знаем какво ще се случи.

19 минути

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram