Полиция и инспектори на КЗП ще патрулират пред големите магазини

Полиция и инспектори от Комисията за защита на потребителите ще патрулират пред големите магазини, за да се гарантира, че няма да има струпване на много посетители особено по време на коледното пазаруване. В проверките ще се включат още здравните инспектори и служители на Агенцията за безопасност на храните.

Това обяви министърът на икономиката Лъчезар Борисов, който днес заедно с главния държавен инспектор д-р Ангел Кунчев се срещна с представители на големите търговски вериги за хранителни стоки, както и на магазините за нехранителни стоки, за да обсъдят организацията на пазаруване. Въпреки че от 27 ноември моловете в страната са затворени, в хипермаркетите и големите магазини за нехранителни стоки се получава стълпотворение от хора, което компрометира ограничителните мерки срещу разпространението на коронавируса.

„След разговори с представители на търговския бранш се обединихме около мнението за плътното спазване на противоепидемичните мерки, защото най-важното е здравето на хората, от които пък зависи икономиката, Имаме уверението, че пропускателният режим ще бъде на високо ниво“, заяви министърът на икономиката на специален брифинг.

Голяма част от веригите вече са реорганизирали своята дейност, разполагат с повече дезинфектанти и повече проверки на входовете, Някои от тях са удължили работното си време. 

Министър Борисов съобщи, че държавата също ще съдейства да не се образуват опашки пред търговските обекти, като с тази задача се е ангажирал и вътрешният министър Христо Терзийски. В момента се прави план-график на полицейските патрули по време на празниците.

В помощ на търговските верги ще се включи и социалното министерство. Ведомството се е договорило с търговците да насочи безработни чрез бюрата по труда, които да бъдат наети, тъй като има недостиг на кадри, обясни министър Борисов. „За да има максимален контрол, ще бъдат мобилизирани всички институции – и РЗИ, и полицията, а в тяхна помощ ще изпратя и инспекторите от Комисията за защита на потребителите“, каза още той.

„Поемаме ангажимента да бъдем строги по отношение на изпълнението на тези мерки. Санкции ще има и за потребителите, които не спазват мерките“, добави оещ министърът на икономиката.

По-рано днес министърът на здравеопазването Костадин Ангелов се закани, че държавата ще използва цялата си сила, включително ще затваря търговски обекти, които нарушават противоепидемичните мерки.

СЕГА

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram