Полицаите протестират на професионалния си празник

На 5 юли, когато МВР отбелязва 141 години от своето създаване, няма да има тържества заради коронавируса, но пък за сметка на това ще се проведе протест.

Такъв организира този следобед Синдикалната федерация на служителите в МВР. Причината за недоволството на служителите на реда са неизпълнените, според техния синдикат, искания за адекватно заплащане на извънредния труд.

„За последните 11 години 9 пъти на този ден сме протестирали. Така се получава, че проблемите ескалират близо или около тази дата и тя се явява единствената възможност да бъдем чути. За съжаление във времето това наистина стана хронично“, обясни пред bTV Илия Кузманов, зам.-председател на профсъюза.

Той описа процесите във ведомството така: „Откакто съществуваме като федерация се сменят министри, а проблемите остават едни и същи. Решихме да се вгледаме малко в хората, които подпомагат процеса на ръководене на министерството и установихме, че там се е появила една каста, която сериозно надскача своите функционални задължения и се набърква в управлението. Те са групирани в три дирекции – „Правно-нормативна“, „Планиране и управление на бюджета“ и „Човешки ресурси“. Към този момент за нас най-проблематична е първата. Там са едни непрофесионални и манипулативни становища. Най-лошото е, че те са насочени към репресия. Създават стрес в състава на терен и намаляват неговата мотивация“.

Според Синдикалната федерация, въпреки положените през последните години усилия, нейни членове и всички служители в МВР продължават системно да са потърпевши от неспособността на дирекцията да предложи на ръководството на министерството решение на проблеми, които засягат пряко професионални и икономически интереси на служителите. „Този път протестът не е за пари, а нещата са принципни. Искаме промяна в ръководството на тази дирекция“, допълни Кузманов.

Полицаите призовават вътрешния министър във възможно най-кратък срок да започне официални преговори с тях с цел търсене на взаимно приемлив изход от създалата се ситуация.

ОТ РЪКОВОДСТВОТО – ПОЗДРАВИ

Ръководството на МВР засега се ограничи до това да поздрави служителите си за празника. Министърът Младен Маринов им благодари „за усилията, постоянството и отговорността, с които денонощно работите на първа линия – да служите на хората, да осигурявате помощ в кризисни ситуации, да пазите спокойствието и вътрешния  ред в държавата, да защитавате границата ни, да доказвате страната ни като достоен партньор в европейското семейство“.

СЕГА

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram