Политолог: Депутатите нарушават конституцията, като спряха работа

„Не може работата на пленума на парламента да се суспендира безсрочно за времето на извънредното положение. Това е грубо нарушение на парламентаризма“. Това заяви политологът Даниел Смилов на страницата си във Фейсбук по повод вчерашното решение на депутатите да минат в извънреден режим на работа и да се събират, когато трябва  да гласуват закони, свързани с въведеното извънредно положение. Председателят на парламента Цвета Караянчева контрира – „това са пълни глупости, че парламентарната демокрация умря и че конституцията е застрашена“, заяви тя пред Нова телевизия.

Според Смилов „ако е необходима кратка ваканция на пленарните заседания с цел реорганизация на дейността – това е друго нещо. Но да се вземе решение, че за продължителността на извънредното положение всъщност няма да има парламентарен контрол в зала, е сериозно нарушение на конституцията“. Политологът смята още, че „да се прекрати разглеждането на законопроекти, несвързани с извънредното положение, е неправомерно ограничаване на дейността на НС“.

„Британският парламент се дава като пример за действията на нашето мнозинство. Но всъщност парламентът в Обединеното кралство просто излезе с няколко дни по-рано във Великденска ваканция, за да има време да се въведат алтернативни, електронни начини за гласуване“, посочва още Смилов.

Според Цвета Караянчева обаче Народното събрание може да бъде свикано за по-малко от 24 часа.

„Парламентът нито се разпуска, нито спира да работи. Той просто работи в извънредна ситуация. По Конституция е постоянно действащ орган. Няма повод за притеснение и това, което говори опозицията, е безпочвено“, твърди шефката на парламента. По думите й в момента парламентът може да бъде свикван по четири хипотези: от председателя, от народни представители, от президента и от Министерския съвет. “ Ако днес се появи такова предложение, аз още утре мога да го свикам“, каза още Караянчева.

На въпрос дали се прекъсва работата на парламентарните комисии, тя отговори: „Има възможност те да работят по различно време. Залите са големи и депутатите могат да седят на разстояние един от друг. В пленарна зала обаче ситуацията не е такава – нямаме това пространство и работим по повече от 15 минути в едно помещение“.

По думите й никой не е казвал, че в момента народните представители не работят. „Всеки има някакви задължения по различни законопроекти. Всички са готови, след като има събрани 48 подписа от народни представители или е налице някоя от другите хипотези, парламентът да бъде свикан“, каза още Караянчева.

„Трябва да пазим живота и здравето на хората. Аз не мога да изключа и вентилацията. Дори въздухът не се освежава“, обясни Караянчева.

СЕГА

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram