“Подхвърлят ни огризки, сякаш сме кучета. Днес протестът ще е ужасяващ“

Трите министерски оставки са подхвърляне на огризки, сякаш ние сме улични кучета. Няма да стане. Абсурдно е. Днес протестът ще е ужасяващ – заяви проф. Велислав Минеков от „Отровното трио“.

Според него днес ще бъде направен последният опит „това неприятно правителство, известно със своите кражби и корупция да бъде пометено“.

„Крайно време беше. Вече осми ден протестираме. Протестира цялата страна. Не остана населено място, където да не посочат кой е виновен за нашата нищета“, каза проф. Минеков и добави, че с упорството си да държат властта управляващите „с всяка дума, с всеки жест увеличават омразата срещу себе си“.

Те досега не предполагаха, че не са обичани. Въобразяваха си, че живеят в съвсем друг свят – отбеляза той.

Според него има голяма разлика между протестите сега и тези от 2013 година.

„Елате в тази компания довечера, за да видите кои са хората, които излизат на протеста. Аз там съм старец. Тези хора, които изскочиха на улицата, са младежи на по 20, двайсет и няколко години. Някои от тях не могат да ви изброят партиите в парламента, но въпреки това всички знаят коя е причината за нашата нищета. Те знаят, че повече тикви и каскети не могат да бъдат понасяни. Тази наглост, тази перверзия на простотията – те са нежелани. Възможно е наистина, така както казва той, той да е прост и те да са прости, тези около него, но ние не сме.

Този човек живее в заблуда, заблуждават го съветници, заблуждават го хора с недобра мисъл. Слава Богу, че са прости, защото ако бяха интелигентни, нещата щяха да вземат съвсем друг характер. Благодаря за тази простотия.“

За един от премиерските варинти, който предвижда управяващите да оцелеят с друг премиер, Минеков изрази хипотези: „Представете си Данаил Кирилов за премиер или Маноил Манов. Лъчо Мозъка е по-подходящ. Може би направо жената от Кърджали, тя да стане премиер“.

И поиска: „Оставка на кабинета. Нови избори – веднага! А неговите твърдения как ще пострадаме икономически няма да се осъществят, напротив – ще се замогнем, ще спрем корупцията моментално“.

На предложената от водещия друга хипотеза: падане на кабинета, но оставане на главния прокурор Иван Гешев Минеков отвърна: „Не, няма да остане. Тези хора няма да се приберат от улицата. Тази целенасочена наглост, която той проявява, този тон, този отвратителен език кой ще ги изтрае? Въпросът не е дори кой ще арестува. Този човек е безкрайно некомпетентен, той е отмъстителен“.

„Онзи ден, когато самият Каскет заяви, че ще арестува някой важен и че има нещо важно в себе си, някак си посърнахме, защото решихме, че ще арестува Борисов и по този начин може да се превърне в герой. Но, слава Богу, той е част от същото мозъчно общество на Борисов и такъв ход не беше предложен. В момента и двамата са нежелани, меко казано“, допълни Минеков.

Той бе попитан и за сблъсъка пред Партийния дом.

„Нещата бяха много опасни. Аз бях между нападателите. Всъщност това е Групата на Любена или групата „Гешев е радост“. Те бяха разпознати. Доколкото се знае, тези лица са от кв. Надежда. Арестувани бяха 6, впоследствие – 13 души, това прави чест на полицията. Трябва да бъдат разпитани. Трябва да се знае кой е този Каратиста, който така добре ги е подготвил. Бяха въоръжени с пиратки – много сериозни пиратки. Видях една от тях на няколко метра от краката ми. Имаше театрална постановка, в която едно от първите момчета застана близо до мен на стълбите и когато избухна първата бомба, той падна, симулирайки някаква смърт или нещастие. Срещу него скочиха хора, журналисти да му помагат на завалията. Ако това беше такъв силен взрив, щях да умра и аз, заедно с него. Нямаше такова нещо, просто беше една сериозна пиратка. Оттам се започна атаката. Аз бях вече вътре, до прозорците. Полицията се втурна да загражда тази предна част и нишите. В този момент се пръсна една бутилка с бензин. Ако бяха хвърлили втора пиратка, щеше да стане нещо много страшно, така че това е тероризъм, това не са протестиращи или контрапротестиращи. Това е терористичен акт. И когато дойде тук господин Златанов (Антон Златанов – зам.-директор на СДВР), точно така му кажете – „Господин Златанов, това е терор. Това е опит да се убият хора. Това не е шега и заплаха“.

А как приема „Отровното трио“, от което е част?

„Възмущението тръгна преди осем дни, когато въоръжени лица, поканени от самия Каскет, нахлуха в президентството. Тогава решихме, организирахме се за няколко часа – и то само в мрежата, не в новини и сайтове – и решихме да запалим свещ в тази тъмнина, която ни е обзела. Но вместо свещ, запалихме буре с барут.“

offnews.bg

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram