Повдигат обвинение на едно от пребитите момчета на протеста

Едно от пребитите момчета по време на протестите на 10 юли е с повдигнато обвинение за изключително грубо и непристойно поведение спрямо полицейските служители.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

08:55 ч.  

Майка на бит от полицаи на протеста: Гаврили са се с децата, стъпвали са върху тях, правили са селфи, снимали са разголено момиче

11/07/2020

Полицията преби протестиращи, петима полицаи ритат паднал човек (видео)

Това обяви директорът на СДВР старши комисар Георги Хаджиев по време на брифинг в Столичната дирекция на вътрешните работи.

29-годишният мъж се казва Димитър Педев и е един от битите от полицаи в края на протеста в късните часове на 10 юли.

„Случаят е от 10 юли на Орлов мост и не е съотносим към клипа под колоните на Министерския съвет, уточняват от СДВР. – Този младеж е задържан на Орлов мост, повдигнато му е обвинение за грубо поведение спрямо друг гражданин и органите на МВР, държал се е изключително грубо с полицейските служители, задържан е в Първо районно, отказал е да получи медицинска помощ, но въпреки това е извикан екип на „Спешна помощ“. По случая е разпоредена проверка, тя също ще приключи в законовия срок.“

Тази сутрин майката на Димитър Юлия Педева заяви пред bTV, че е преживява две безсънни денонощия, в които не е знаела какво е станало със сина ѝ. Той не е отговарял на обажданията си, а от един момент нататък телефонът му е изключен.

Майката обясни, че никой не ѝ е казал, че той е в „Пирогов“.

Старши комисар Хаджиев каза, че случаят е от 10 юли в 21:30 часа на пл. „Орлов мост“ и добави, че на лицето му е повдигнато обвинение за изключително грубо и непристойно поведение от негова страна спрямо полицейските служители.

Той обясни, че момчето е задържано в Първо районно управление и му е дадена възможност да се свърже с адвокат или със свои близки.

„В конкретния случай е извикан екип на бърза помощ, който е оказал медицинска помощ и, след като се е оплакал от здравословното си състояние, е закаран в УМБАЛСМ „Пирогов““, добави старши комисар Хаджиев.

Той заяви, че ще бъдат снети записите от камерите за видеонаблюдение, така че по категоричен начин ще стане ясно дали е упражнявано полицейско насилие. Той добави, че няколко пъти на момчето е отправено разпореждане да преустанови своите действия.

Разпоредени са проверки, които да установят дали има дисциплинарни нарушения от страна на служителите на реда.

Старши комисар Хаджиев каза, че тези проверки ще приключат до един месец.

„Апелирам да бъде дадено време да се установи в пълнота обективната истина, за да може, след като приключат проверките, данните да бъдат изнесени пред обществото“, добави той.

От снощния протест няма задържани. Най-сериозно е било положението по време на протеста на 10 юли.

Междувременно, журналистът Камен Алипиев разкри, че битият Димитър Педев е бил режисьор в БНТ.

Оффнюз

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram