Побоят, който не е инцидент. В МВР не е идвал сигнал за проблем по време на конференцията на ГЕРБ

svobodnaevropa.bg

Боят по активисти и агресията срещу журналисти по време на конференцията на ГЕРБ не са били сметнати за инцидент. Така излиза от данни на МВР, предоставени на Свободна Европа. Фирмата, охранявала събитието, не е подавала сигнали за инциденти до вътрешното министерство, макар че има такова задължение по закон.

На 5 август по време на конференция на ГЕРБ граждани и журналисти станаха обект на физическо посегателство от страна на маскирани мъже. Случаят предизвика възмущение сред професионални и граждански организации.

В отговор на запитване на Свободна Европа от МВР цитират Закона за частната охранителна дейност (ЗЧОД). Според него “при данни за извършващо се или извършено престъпление търговецът, който осъществява охранителна дейност, включително и охрана на мероприятия, е длъжен незабавно да уведоми полицейските органи. Същото е в сила и при задържането на лице или лица от охранителния състав на фирмата”. Основна задача на частните гардове при масови мероприятия е осигуряване на “защитеност на лицата в охранявания обект”.

Какво се случи на конференцията

На 5 август група протестиращи срещу правителството успяха да проникнат в двора на “София Тех Парк”, където се провеждаше конференцията на ГЕРБ и където всеки момент се очакваше да започнат политическите речи. Там ги посрещнаха момчета с маски. Стигна се до физически сблъсъци. По-късно журналисти видяха, че младите мъже с маските са допуснати до зоната, в която се провежда конференцията

След опит да бъдат заснети, те нападнаха екипа на Свободна Европа.

Минути по-късно, по време на речта на премиера Борисов, в пределите на отреденото за конференцията място проникнаха още протестиращи. Заснети кадри показваха как пиарът на партията Никола Николов предава един от протестиращите на маскираните момчета, които по-късно му нанасят побой.

Оказва се, че за нито един от тези инциденти от охранителната фирма не са подали сигнал до МВР. “В СДВР не са постъпвали данни за задържането на лица при провеждането на самото мероприятие”, казаха от институцията.

Анонимни ли са частните охранители

Конференцията беше охранявана от фирма “Боду”, която има договор със “София Тех Парк”. Остава без отговор въпросът кои са хората, които видимо въвеждаха ред по време на мероприятието.

Според закона “при упражняване на дейността си ръководителят и изпълнителите на частна охранителна дейност са длъжни да носят служебна идентификационна карта със снимка, отличителен знак и униформено облекло”.

Но единствените охранители, които можеха да бъдат идентифицирани по време на конференцията, бяха служителите с униформи и сигнални жилетки, осигуряващи периметъра на събитието. Но нито един от тях не реагира в изброените конфликти ситуации.

Ангажиментите на МВР: до входа

Единственият ангажимент на МВР по време на конференцията на ГЕРБ е бил осигуряването на пътната безопасност в района на бизнес парка. За конференцията е имало “договор между организатора на събитието и отдел „Пътна полиция“ – СДВР за контрол и регулиране на движението извън територията на София Тех Парк. В този смисъл МВР е осъществявало охрана на обществения ред извън територията на София Тех Парк”.

Минути след нахлуването на протестиращи обаче на мястото пристигнаха полицаи, които изградиха кордон. Тогава Тони Тодоров от СДВР каза, че идват по сигнал. Към днешна дата от МВР уточняват, че от страна на организаторите е било поискано съдействие.

Три седмици по-късно така и не става ясно на кого точно съдействаха полицаите, защото на мястото, в което нахлуха протестиращите, видимо не се забелязваха обозначени представители на фирмата-охранител. Единствените, които направиха опит да ги спрат с бой, бяха нединтифицирани млади мъже и те не се представиха.

Мълчанието на фирмата-охранител

От “Боду” продължават да мълчат за случилото се. На запитване за интервю, те пожелаха да отговорят писмено, но и до този момент няма отговор на поставените въпроси. Ръководството на фирмата е неоткриваемо на посочените на сайта телефони за връзка.

Единственият, който отговори на позвъняване е директорът на сигнално-охранителната дейност Иван Николаев. По думите му лицето, дадено за контакт с медиите от доста време не работи във фирмата. “Дали няма някаква причина, поради която да не ви вдигат умишлено” – попита Николаев. След уточнението, че от самото начало се опитваме да разберем позицията на “Боду”, той заяви, че ще предаде, но не обещава нищо.

Преди седмица проверка на Свободна Европа установи още, че ГЕРБ не е наела охранителна фирма за събитието, нито е поискала от НСО да осигури безопасността на събитието, каквато практика съществува.

Никой от партията не е подал и сигнал в полицията за случващото се, макар че организационният секретар на ГЕРБ Цветомир Паунов е станал свидетел още на първите сблъсъци преди началния час на конференцията.

Трима души бяха задържани от СДВР дни след конференцията.

Според съобщение на прокуратурата единият е обяснил, че действията му са били провокирани от обещано възнаграждение – предложили са му го хора, свързани с организацията на протестите с искания за оставки на третия кабинет на Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев.

По повод охраната на мероприятието е разпоредена проверка на дейността на охранителната фирма. Срокът е един месец.

Генка Шикерова, Свободна Европа

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram