Петролът надхвърли 80 долара за пръв път от 2018-а


Цената за барел петрол сорт Brent за доставка през ноември надхвърли 80 долара за първи път от есента на 2018 г. според данните от търговията, съобщават световните информационни агенции.

Към 7:16 часа българско време цената на декемврийските фючърси за суров петрол Brent се увеличи с 0,85%, до 79,36 долара за барел, ноемврийските – с 0,83%, до 80,19 долара за барел, а по-рано по време на търговията днес достигна 80,35 долара. Този показател беше превишен за първи път от 23 октомври 2018 г.
Ноемврийските фючърси за суров петрол сорт WTI поскъпнаха с 0,85% до 76,09 долара за барел.

Поскъпването на петрола идва на фона на признаци за подобряване на перспективите за световното търсене на суровини, докато предлагането расте с по-бавни темпове. Пазарите също така очакват новата прогноза на ОПЕК, която ще бъде публикувана по-късно днес.

„Търсенето на петрол може да се увеличи с 500 000 барела на ден, тъй като високите цени на газа принуждават потребителите да преминат към други суровини“, коментира Вивек Дхар, анализатор на стоки в Commonwealth Bank of Australia, за „Блумбърг“.

По мнението на експерта това ще увеличи дефицита на предлагане на пазарите, особено предвид факта, че ОПЕК+ само незначително увеличава производството./КРОСС/

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram