Петкова: Спирането на Пети блок на АЕЦ Козлодуй не е авария

Няма никаква авария в АЕЦ „Козлодуй“, а изключването на 5-и блок е станало според разписаните правила –  задействала се е защитата на блока при извършване на рутинна операция. Това обясни пред  БиТиВи енергийният министър Теменужка Петкова. Очаква се в рамките на днешния ден хилядникът отново да влезе в паралел. Агенцията по ядрено регулиране все пак ще направи проверка. 

Петкова заяви и че е направена необходимата организация подаването и производството на електрическа енергия да не прекъсва. Няма населени места без електрическо подаване, заяви още енергийният министър. 

Новината за инцидент в ядрената ни централа  бе съобщена рано тази сутрин от депутата от ДПС Рамадан Аталай.  „Авария е спряла работата на Пети блок“, обяви той пред БНТ, като поясни, че информацията, която има, е от изпълнителния директор на АЕЦ „Козлодуй“. „В 1:17 ч при технологична операция е задействана автоматичната защита на блока. Направени са необходимите действия и работата му пак ще бъде възстановена, обясни Аталай. Проверени са всички системи. Няма нещо, което да притеснява обществото, категоричен е депутатът.

Електроенергийният системен оператор активира заместващи мощности от всички ТЕЦ и ВЕЦ в страната за компенсиране на генерацията при изключването на пети блок на АЕЦ „Козлодуй“ от електроенергийната система в 1 часа и 16 минути на 22 януари 2021 г., съобщи източник от ЕСО. Включени са и два блока на ТЕЦ „Марица-Изток 2“, които иначе са за студен резерв. Не се налага внос на ток, тъй като в момента вътрешното потребление не е високо, допълниха от електроенергийния системен оператор.

Каква е била „рутинната операция“, не се разбира.  На практика и министърът, и депутатът просто повториха информацията, която е качена на сайта на АЕЦ „Козлодуй“  и гласи:  

На 22.01.2021 г. в 1 часа и 16 мин. пети блок на АЕЦ „Козлодуй“ бе изключен от енергийната система на страната след задействане на аварийната защита на реактора. Всички системи на блока са сработили съгласно проектните алгоритми. Причината за изключването е задействане на защита по време на рутинни операции. Няма отклонение от нормалната радиационна обстановка.

В момента се извършват подготвителни дейности за пуска на блока, който се планира да стане до края на деня.

Шести блок на АЕЦ „Козлодуй“ работи в съответствие със съгласувания с „Електроенергиен системен оператор“ ЕАД график за натоварване.

България има два работещи 1000-мегаватови реактора в единствената си атомна електроцентрала. Тя затвори първите четири реактора заради влизането си в ЕС, с което се отказа от половината си ядрени мощности. Тази седмица правителството реши да проучи изграждането на седми реактор в Козлодуй, за който ще бъде използвано оборудване, купено за неизградената АЕЦ „Белене“. 

СЕГА

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram