Петима кандидат-депутати са обвинени за купуване на гласове

Петима кандидат-депутати са обвинени за купуване на гласове. Това стана ясно но брифинг на Прокуратурата във връзка с неутрализирането на престъпна група за предлагане на имотни облаги. Целта била склоняване да се упражни избирателно право в полза на определен кандидат, политическа партия или коалиция. С акцията е предотвратено общо над 800 000 лева да бъдат включени в изборната политика, заяви говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

„Говорим за пет лица, които са били кандидати за народни представители. Двама са задържани с прокурорско постановление до 72 часа. Един е с мярка подписка, а останалите са с мерки „задържане под стража“, уточни тя.  

„Групата е използвала пълната палитра от схемите за търговия. По делото са събрани голям обем от доказателства. Всички участници от групата са задържани, като присъдите им са потвърдени на две инстанции. За задържане на групата е съдействал свидетел, който е под защита“, заяви Милева.

„Установени са групи, които са се занимавали с различна престъпна дейност като лихварство, каналджийство, пране на пари, наркотрафик и наркоразпространение, които в навечерието на изборите са търсили различни начини и схеми, чрез предлагането на имотни облаги, да осигурят гласове“, поясни тя.

По думите й участниците в групите оферирали за купуване на гласове различни политически сили.

В Софийска градска прокуратура има производства по 4 дела, образувани за престъпления против политическите права на гражданите, съобщи Илияна Кирилова – административен ръководител на СГП.

Групата е действала от 6 февруари до датата за провеждане на изборите – 4 април. Действала е на територията на цялата страна, а структурата ѝ е била пирамидална. Установено е, че лидерът на група е собственик на 4 търговски дружества, с които стопанисва хотелски комплекс, метан станция и кабелна телевизия.

„Той е поддържал връзка с лидер на политическа партия през мобилен телефон. Събрани са безспорни доказателства за конспиративната дейност“, съобщи говорителят на Софийска градска прокуратура прокурор Антоанета Панчева.

Участниците са три лица. Единият е с имунитет към момента на извършване на деянието, кандидат за народен представител. Другото лице е бивш кандидат за евродепутат, бивш кандидат за кмет на община и настоящ общински съветник в същата. Третият е със силно влияние сред ромското население.

Източник: Фрог нюз

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram