Перник – обгазен за втори пореден ден

Втори пореден ден са отчетени високи нива на серен диоксид в Перник. И през нощта е продължило обгазяването на града, а жителите днес отново ще трябва да сложат маски, ако искат да излязат навън.

С това проблемите на Перник продължават да са два. Градът все още се тресе от водна криза, а вчера до обедните часове на жителите беше препоръчано да не излизат навън заради лошия въздух. От РИОСВ увериха перничани вчера, че около обяд качеството на въздуха е влязло в норма, но днес отново осъмнаха обгазени.

Около полунощ превишението е било двойно над допустимата норма – 700 микрограма на кубичен метър.

В сряда регионалната екоинспекция обяви, че в центъра на града са регистрирани четири поредни превишения на алармения праг за серен диоксид. Превишенията са регистрирани от 05:00 до 08:00 часа, като най-високата средночасова стойност – 999.13 мкг/куб.м, е била в 07.00 ч.

Снощи в 12:00 ч., в 01:00 ч. и в 02:00 ч. За последно стойности над нормата са отчетени в 07:00 ч. днес, отчетоха от РИОСВ-Перник.

Малко след този час обстановката се е нормализирала.

Причина за високите концентрации на серен диоксид е работата на захранвания с въглища ТЕЦ “Република“ към “Топлофикация Перник“, която е собственост на фирми, свързани с Христо Ковачки. Смята се, че именно неговото име стои зад водната криза в града, тъй като яз. “Студена” е бил източен в полза на предприятието.

Над Перник е имало неблагоприятните метеорологични условия – безветрие и гъста мъгла, а ТЕЦ-ът е работил с по-голямо натоварване. На ТЕЦ-а са дадени предписания за незабавно намаляване на производствените мощности до възможния минимум, пишат от Mediapool.

Фрог

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram