Пеевски внесе законопроект, за да плаща законно на НСО да пази него и Доган

Автор: www.svobodnaevropa.bg

Четирима народни представители от ДПС, сред които и Делян Пеевски, внесоха проект за промяна в Закона за Националната служба за охрана (НСО), според който охраняваните народни представители или „други лица, свързани с националната сигурност“ ще заплащат за тази услуга.

Законопроектът е внесен в деловодството на Народното събрание и е подписан от председателя на ДПС Мустафа Карадайъ, Делян Пеевски и други двама депутати, които редовно са съавтори на проектите му – Йордан Цонев и Хамид Хамид.

Проектът им е кратък и предвижда създаването на една допълнителна алинея към Член 22 от Закона за НСО, според която охраняваните „заплащат предоставената им охрана по ред и тарифа, определени с Наредба на Министъра на финансите по предложение на Началника на Националната служба за охрана“.

Не става дума за президента, министър-председателя, председателя на парламента и главния прокурор, които се охраняват задължително от НСО. Законът позволява „при конкретна застрашеност на лицето“ да се осигурява охрана на народни представители и „други лица, свързани с националната сигурност“. Точно по този текст НСО охранява Делян Пеевски – като депутат, и Ахмед Доган – като „други лица, свързани с националната сигурност“.

Държавната охрана за Пеевски и Доган често е предмет на коментари. В края на 2019 г. президентът Румен Радев заяви, че те не би трябвало да се пазят от държавни охранители. По този повод председателят на ДПС Карадайъ заяви на 21 декември пред Дарик радио:

„Ние коли и техника сами си предоставяме на НСО от ДПС – и за господин Доган, и за господин Пеевски. Можете да проверите – колите са наши. Единственото, което се осигурява, са заплатите, защото ние като партия няма как да плащаме заплати на НСО”, заяви тогава Карадайъ.

Осигуряването на коли и техника на НСО обаче не е регламентирано в закона в момента. Сега ДПС опитва да легализира нещо, което според Карадайъ се прави и сега.

Законопроектът обаче не прави разлика между охранявани лица, които имат финансови възможности, и такива, които нямат. Ако предложението бъде прието, всеки охраняван депутат ще трябва да плаща за охраната си, дори и да има основание той да бъде пазен, а в същото време да няма финансова възможност.

Пресцентърът на ДПС мотивира законопроекта така: „Целта е охраната на тези лица да не е за сметка на бюджета на Националната служба за охрана, като по този начин ще се постигне значителна финансова дисциплина и ограничаване на разходите за охрана, без да се засегнат неприкосновеността и правата на охраняваното лице“./svobodnaevropa

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram