Патриотите предлагат безразборното строителство по морето да продължи

т 1 януари 2021 г. трябваше да не може да се променя предназначението на земи и гори в общини без Общ устройствен план (ОУП). Тези промени в Закона за устройство на територията (ЗУТ) бяха приети през февруари 2020 г. по предложение на ГЕРБ. Но сега, с приближаването на ограничението, Обединени патриоти предлагат точно обратното. Те са внесли изменение в ЗУТ и Закона за устройство на черноморското крайбрежие (ЗУЧК), според което може да се променя статутът на земеделски земи и гори от зона А и Б с влязъл в сила Подробен устройствен план (ПУП) до 1 януари 2023 г., дори без да има ОУП в общината. Така на практика строителството на първа линия по Черноморието ще може да продължи без стратегическо планиране на териториите.

Предложението на патриотите идва в пълен контраст на думите на Ивелина Василева, председател на комисията по околна среда в парламента и депутат от ГЕРБ, от юли, когато тя заяви следното: „Подготвяме текстове за изменение на Закона за устройство на черноморското крайбрежие, с които текстове ще наложим забрана на строителството в зона А; това е 100-метровата зона, прилежаща на черноморския бряг, където ще бъде наложена пълна забрана за строителство.“ Такива текстове обаче не са внасяни в парламента.

Освен това депутатите се позовават на договора за функционирането на Европейския съюз и на неравенството между различни региони на европейско ниво. Те отбелязват, че промените от февруари месец „не се съобразяват и с глобалните икономически промени, предизвикани от разпространението на COVID-19“.

Вносителите изтъкват, че общите устройствени планове се бавят сериозно през годините, което е вярно. От друга страна, именно липсата на планове стои в основата на хаоса, който цари в управлението на терените из страната.

Какъв е проблемът

Накратко, сега се предлага да може да се строи безконтролно още две години в общини, за които няма план как ще се развиват. В момента действащи общи устройствени планове имат само Созопол, град Бургас, Варна и Балчик. На този етап над 130 малки и големи общини все още нямат влязъл в сила Общ устройствен план (ОУП), подчертават в мотивите депутатите, цитирани от БНР.

Смисълът на Общия устройствен план е, че съвместява всички интереси по територията, казва Тома Белев, автор на няколко плана за управление на защитени територии и председател на Асоциацията на парковете в България, пред „Капитал“. „Ако се прави имот по имот и на парче, особено по Черноморието, имаш проблеми с инфраструктурата. Колкото на по-дребно планираш, толкова може да се окаже, че няма налична вода, транспорт, електричеството например ще прекъсва или няма да има къде да си заустваш отпадните води“, обясни той.

Същото са споделяли хотелиери в Синеморец пред „Капитал“ – те сами трябва да се погрижат за инфраструктурата, тъй като общината не я обезпечава и колкото повече се строи без общо планиране, толкова местата се задъхват.

Според наблюденията на Тома Белев има проблем с работата на фирмите изпълнители, които правят плановете, и се бавят сериозно. Възложител на тези договори се явява регионалното министерство, а не местната власт. „Вместо да се опитваме да правим байпаси (визирайки настоящото предложение на Обединени патриоти – бел.ред.), най-смисленото е регионалното министерство да прехвърли отговорността по договорите с изпълнителите на плановете на общините“, казва Белев. Така те ще имат контрол и ще може да се координират интересите на инвеститори и гражданите по-лесно.

Капитал

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram