Партиите единодушни: Искат пълна проверка на МВР и промени в закона

Пълна проверка на Министерството на вътрешните работи поискаха по време на коалиционните преговори от ПП, ИТН, “Демократична България” и БСП. Днес е поредният ден, в който формациите сядат на масата, за да обсъдят приоритетите си сектор по сектор в опит за съставяне на правителство.

Кой какво иска? 

Предстои днес да се проведат разговори и в секторите “Екология”, “Регионално развитие” и “Култура”.

БСП настоява за ревизия в цялото министерство – всички структури, звена, брой служители, дублиращи звена. На масата е и предложение за промени в закона за МВР на база направения анализ. Левицата поиска “край на политическото инженерство” в кариерното израстване, за да се възстанови доверието към българската полиция, ерозирало през последните 12 г. 

От „Има такъв народ“ са „за“ промени в целия пакет закони, които обхващат сигурността. От партията на Слави Трифонов са „за“ изваждане на пожарната и гражданска безопасност от МВР и създаване на ново Министерство на бедствията и авариите. Фокус бе поставен и върху икономическите престъпления, прането на пари и работата на ДАНС. Поискаха по-добра координация между полиция, НАП и ДАНС.

“Демократична България” поиска да се отнеме правото на прокуратурата да подслушва и да следи граждани и да се ограничи кръгът от органи, които имат право да заявяват искане за прилагане на СРС. Трябва да има контрол и превенция на службите и периодични изслушвания на водещи експерти и ръководители на тези служби в парламентарните комисии, смятат от обединението. 

“Продължаваме промяната” също поискаха нови закони и по-добра квалификация на служителите – да се приеме Закон за обществения ред и Закон за оперативно-издирвателната дейност. Едно от предложенията е икономическа полиция да стане истинска данъчна полиция и може да премине към данъчните.

Фрог нюз

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram