Парламентът каза „НЕ“ на Габровски, първият мандат се провали

Парламентът отхвърли кандидатурата на проф. Николай Габровски за премиер, първият мандат за съставяне на правителство е неуспешен.

Само 8 гласа не достигнаха за избирането му. За гласуваха 113 депутати, а 125 бяха против след 3 часа дебати и взаимни обвинения и нападки.

„Силно обезпокоен съм от това, което виждам. Имам чувството, че сме в предизборна кампания с дъжд от лозунги. Вече сме ги чували, а по същество не бяха казани много неща. Не разбрах защо не подкрепяте предложените от мен 7 точки като приоритетни за страната. Не ви разбирам“. Така проектопремиерът проф. Николай Габровски се обърна след бурните дебати по предложения от него състав на кабинет към депутатите.

„А всички тези точки са добри за България. Всички са съгласни, че трябва да има работещ парламент и правителство, но няма да го подкрепят. Следва предизборна реторика, която на мен, като гражданин, омръзна.

Имаме добра програма в интерес на всички, имаме хората, притиснати сме от времето, а сме против.

Това е необяснимо, освен през призмата на чисто политическото говорене.

Притеснявам се, че съм се провалил в ролята си на мост за предоляване на конфронтациите“, призна Габровски.

И се помоли на депутатите да се отърсят от партийния интерес. „Гонят ни срокове, които ако не се спазят, ще нанесат непоправими щети. Ще продължаваме да губим пари, най-вероятно няма да влезем в Еврозоната и ще подложим на изпитание основното, за което сме се борили 30 години – геополитическата ни ориентация“, апелира неврохирургът. Но процедурата по първия мандат, връчен от президента Румен Радев на ГЕРБ, за съставянето на това правителство, се провали.

1 час бг

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram