Падна първият сняг в София

Падна първият сняг в София, съобщава БГНЕС.

Днес колите в столицата осъмнаха с тънка снежна покривка. Към момента снеговалежът продължава.

Заради снега тази нощ започна извършването на обработки срещу заледяване. От Столичната община съобщават, че общо 152 снегорина в момента са на терен и извършват обработки във всички райони на София.

Приоритетно се обработват със соли против заледяване улици и булеварди, по които се движи градският транспорт, основни улици в кварталите, както и стръмни участъци и мостове. Обработки се извършват и на Южната дъга на Околовръстния път и на общинските пътища в районите „Панчарево“, „Витоша“, „Кремиковци“,“Банкя“, „Нови Искър“. Опесъчаване вече е извършено на пътищата в ПП Витоша – „Бояна – Златни мостове“ и „Драгалевци – Алеко“.

По-интензивен е сноговалежът в южните квартали на столицата. Засега градският транспорт се движи по обичайните си маршрути при зимни условия. От СО напомнят на шофьорите да карат със съобразена с пътната обстановка скорост.

Във вторник навсякъде валежите ще са спрели. Възможни са единствено слаби превалявания от дъжд по Черноморието.

Днес, 30 ноември, освен символичното падане на първия сняг отбелязваме и Андреевден. Смята се, че на днешния празник желанията се сбъдват. В цялата страна този ден се свързва с вярването, че от него денят започва да расте колкото просено зърно, а слънцето да помръдва както пиле в яйце.

За да наедрява реколтата, в навечерието на празника стопанката слага на огнището и ново гърне и вари в него жито, царевица, боб, леща и др. На сутринта готовото вариво се изяжда вкъщи, като всеки най-напред хвърля малко нагоре в комина на огнището с пожелание да израснат високи посевите.

Нюз бг

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram