Очертава ли се криза с доставките на природен газ?


Най-тежката от десетилетия насам енергийна криза в Европа може да се проточи и през студените месеци защото не се очертава Русия да увеличи газовите доставки поне до ноември, анализира Банкеръ.

Руският държавен монополист „Газпром“ произвежда най-големите за последните повече от десет години количества газ за този сезон, но допълнителният добив остава у дома. С него Москва трябва да попълни хранилищата си, които дългата и студена зима опразни и провежда кампания за натрупване на запаси, която ще продължи до края на октомври. И едва тогава ще дойде ред на Стария континент, сочи анализ на международния енергиен консултант „Уд енд ко.“ и на „Ситигруп“.

Ограниченията у дома се случват точно когато най-едрият клиент на руското синьо гориво – Европа – е изправен пред газов спазъм, а газовите котировки бележат рекорд след рекорд. Това принуди Международната енергийна агенция да призове Русия да положи повече усилия за увеличение на доставките. Група от европейски законодатели поиска от Европейската комисия да разследва ролята на компанията за мощния ценови подем на горивото по подозрения, че руснаците задържат известни количества от суровината, за да оказват натиск върху общността да ускори одобрението на новия руски газопровод „Северен поток 2“. Вашингтон пък смята, че кризата е резултат от пазарни манипулации.

Според анализа на „Уд“ обаче проблемът е по-скоро домашен и „Газпром“ се стреми да предотврати дестабилизация на вътрешния пазар въпреки рекордните печалби зад граница.

Компанията няма и дстатъчно свободен капацитет, за да повиши производството точно сега.

Ограничените руски доставки не позволяват на Стария континент да попълни собствените си хранилища с нужните количества от суровината преди настъпването на зимата. А силната конкуренция с Азия за пратки от втечнен газ засилва кризата. Така че чукащият на вратата отоплителен сезон вещае тежки дни на потребителите заради космическите газови цени.

Хранилищата на „Газпром“ на територията на Русия са били запълнени до едва 16% от капацитета им в края на миналата зима вместо до нормалните 35-40 процента, по сметки на агенция „Блумбърг“, базирани на фирмени данни. Газовият гигант планира да приключи с попълването на запасите в страната до 1 ноември и „след това всички допълнителни количества ще бъдат изпратени на европейския пазар“, информира клиентите си „Ситигруп“.

Руските резерви

„Газпром“ заяви през миналата седмица, че всеки ден вкарва в руските хранилища по 325 млн. куб. м газ – почти колкото са и дневните му доставки за Западна Европа. Което се налага от високото потребление на руснаците през студената зима и на електроцентралите през последвалите горещи вълни през лятото, както и на редуцираните газови доставки на други едри руски производители.

Руският газов гигант планира да изпомпа над 510 млрд. куб. м газ през тази година и предвижда да изнесе за Европа, включително и Турция, около 183 млрд. куб. м, въпреки че анализатори очакват реалните количества да са по-големи.

Другите клиенти

„Газпром“ трябва да задоволи и търсенето на клиентите си извън Европа, като доставките за Турция са скочили повече от два пъти през тази година. Освен това компанията изпраща синьо гориво на Азия от газовите си полета в Източен Сибир, които не могат да се ползват за задоволяване на европейските нужди, защото не са включени към фирмената западна система от тръбопроводи.

Русия изпраща газ и на Китай, като през първото полугодие доставките са скочили тройно в сравнение със същия период на миналата година и тази тенденция се очаква да продължи. „Газпром“ предвижда да насочва към азиатските си потребители 38 млрд. куб. м газ годишно през тръбопроводите.

Газовият гигант има свободен капацитет за покриване на скоковете в търсенето (случващи се по правило в най-студените дни) за почти 150 млрд. куб. м на годишна база, каза главният изпълнителен директор на „Газпром“ – Алексей Милер. Всяка година този буфер се използва „за три, пет, десет и дори 12 дни“, обясни той. И в никакъв случай не е наличен по всяко време или за дълъг период.

Засега „Газпром“ отказва официален коментар за краткосрочните си планове и дали е възможно да достигне в близко бъдеще зимния си добив.

Той обаче уверява, че изпълнява всичките си задължения по задгранични контракти и се старае да задоволи допълнителното търсене „винаги когато това е възможно“.

Всяко потенциално облекчение на препускащите нагоре цени през ноември ще зависи не само от Москва, но и от зимните температури в Европа, както и от доставките от други производители като Норвегия, чийто натоварен сезон за поддръжка на полетата почти приключва. Фактор ще е и евентуалното наличие на втечнен газ. Но той е малко вероятен заради паническите покупки на азиатските клиенти от Япония до Индия преди зимата, заради поетите ангажименти по сключените дългосрочни договори и не на последно място – заради солените цени на корабите – цистерни/КРОСС/

Източник: Банкеръ

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram