Официално: Предизборната кампания започна

Предизборната кампания за редовните парламентарни избори на 4 април започна. Кампанията ще приключи на 3 април в 00.00 часа.

22 партии и 8 коалиции са регистрирани за участие в изборите. Хиляди са кандидатите за народни представители във всички 31 многомандатни избирателни райони, които ще се борят за 240 места в 45-ото Народно събрание.

Изборният кодекс забранява в рамките на предизборната кампания публикуването и излъчването на анонимни материали, свързани с кампанията.

В рамките на тези 30 дни не се допуска предизборна агитация в държавните и общинските учреждения и институции. Гражданите, партиите, коалициите от партии, инициативните комитети, кандидатите и застъпниците имат свобода на изразяване и агитация в устна и писмена форма на предизборни събрания, както и чрез доставчиците на медийни услуги.


Предизборната кампания се води на български език, а предизборните събрания са публични.

Това ще е първата предизборна кампания в условията на пандемия и извънредна ситуация. Законът за мерките и действията по време на извънредното положение предвижда кампанията да се провежда при спазване на въведените противоепидемични мерки.

Най-късно до 31 март 2021 г. избиратели под карантината заради COVID-19 трябва да заявят желанието си да гласуват в подвижна избирателна кутия в съответната общинска администрация.

Подадените заявления за гласуване в чужбина са 63 500, от които само 1 230 са хартиени. Най-много са заявленията в Турция – почти 15 000, във Великобритания – 12 000, Германия – 9 500, Испания – 6 000, САЩ – 3 900.
Очаква се на предстоящия вот да се гласува машинно в приблизително 9500 секции.

Eпицентър

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram