От втория опит НС одобри оттеглянето на Пламен Николов

От втория опит парламентът одобри оттеглянето на Пламен Николов като кандидат за премиер от ИТН. При първото гласуване преди почивката на парламента не бе събран кворум.

105 гласуваха „за“, 60 от ГЕРБ-СДС „против“ и 1 бе въздържал се.

Прегласуването бе направено по искане на ГЕРБ-СДС. Депутатите от ИТН не бяха в пленарната зала.

Ако няма прегласуване и тази точка не се приеме, страната ще влезе в конституционна криза, обясни Тома Биков защо те предлагат прегласуването, предаде, предаде 24 часа. Ние се намираме в абсурдна ситуация – тук липсва мандатоносителят, липсва и кандидатът за премиер, който се отказва по лични причини. След като тук са се клели Каравелов, Стамболов и други известни имена, стигнахме до момента кандидат да се оттегля по лични причини, обясни той.

Много лесно можехме да потриваме ръце и да ви вкараме в ситуация, от която има много трудно излизане, в конституционна криза, обясни Биков. И допълни, че на първото гласуване не са участвали, за да покажат на другите, че са докарали нещата към много тежка ситуация.

Приключихме този жалък опит за мандат с решение на Народното събрание. Това каза Николай Хаджигенов от „Изправи се БГ! Ние идваме!” минути, след като депутатите приеха оттеглянето на проектоправителството на ИТН, предаде Нова тв.

„Лошото в тази ситуация е, че „Има такъв народ”направиха така, че ГЕРБ да звучат разумно и едва ли не те да спасят положението. Ако е било умишлено, значи наблюдаваме една чудесна колаборация между ГЕРБ и ИТН. Ако случайно не е това, по-скоро мястото на сценаристите не е тук. В ИТН има достатъчно умни хора и може би те трябва да започнат да вземат решения, защото това не е цирк”, добави още Хаджигенов.

Преди старта на заседанието бе направена поименна проверка, която установи, че в пленарната зала са 165 депутати.

Източник: 19 минути

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram