От барикадите: Протестите са началото на революцията към промяната


Спокойно мина нощта, освен напрежението от коя страна ще дойде полицията. Само преди два дни изживяхме този ужас с обграждане със стотици полицаи. Вчера имаше толкова много заявки от СДВР, че палатките ще бъдат изринати. Това каза за БГНЕС Нели Димитрова от „Системата ни убива“, която е на блокадата на Ректората.

Според нея полицията не е предприела действия заради проливния дъжд вчера.

„Наясно сме, че дойде ли много полиция ще трябва да отстъпим от позицията си, но временно, защото пак ще сложим палатковия лагер“, категорична е Димитрова и е убедена, че палатките ще бъдат вдигнати, защото, по думите й, със случая се е заел и Валери Симеонов.

Попитана дали палатките не може да са по тротоарите и да не се пречи на движението, протестиращата каза, че всички трябва да усетят дискомфорт.

„В момента има ремонти на всяка втора улица в София и никой не протестира. Да не говорим за ремонти, които след това продължават с ремонти на ремонтите, всички сме наясно. Три месеца хората бяха под карантина, затворени. Защо не протестираха тогава. Икономиката тогава буквално блокира“, коментира тя.

По отношение на исканията им и дали са готови да отстъпят от някое от тях, Нели Димитрова, обясни че след главното им искане, а именно – оставка на кабинета на Бойко Борисов, всичко ще падне като домино, защото и Гешев, и Кошлуков, и Цацаров са навързани с него.

Според нея антиправителствените протести са началото на революцията за промяна.

„Ако в момента не се е изсипал целият народ, то е въпрос на време това да се случи. Септември ни чака рецесия. Така че хората няма да останат безкрайно вкъщи и да не подкрепят протеста“, убедена е майката от „Системата ни убива“.

Минувач пък каза, че не подкрепя блокадите и иска тяхното премахване, защото 95% от жителите на града са против тях и те не защитават техните искания.

На барикадата на „Орлов мост“ също е спокойно. И там са очаквали през нощта полицията да нахлуе.

„Вардихме. Бяхме готови за набези, но нямаше такива. Ако дойдат, ние ще се опитаме с мирни методи просто да не им се връзваме на провокациите и все пак да се държим заедно един за друг“, заяви Антон Кирков, който почти всеки ден е там и изкарва нощите на възловото кръстовище.

Младият мъж каза, че блокадата наистина създава дискомфорт за жителите, но според него има много възможности за заобикаляне, както и вариант да се премине пешеходно или с колело през блокираните кръстовища, както и че метрото върви.

Попитан каква трябва да бъде България – парламентарна или президентска република, той каза че според него досегашният модел е подходящ.

30 годишният Кирков каза, че по барикадите не се спи, а като вазовите хъшове разменят опита от живота и си представят какво би могло да бъде, ако се спрат кражбите и има благоденствие за всички, а не за шепа избрани./КРОСС/

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram